SEGRE

ENGINYERIA RECONEIXEMENT

Un crac de la robòtica a Cervera

Un estudiant de l’institut Antoni Torroja guanya un premi de la Pompeu Fabra amb el robot humanoide teledirigit que ha construït || També ha desenvolupat una app per controlar-lo

El jove de Cervera Guillem Casadesús, ahir, amb alguns dels seus projectes.

El jove de Cervera Guillem Casadesús, ahir, amb alguns dels seus projectes.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudiant de segon de Batxillerat de l’institut Antoni Torroja de Cervera, Guillem Casadesús Vila, de 17 anys, ha guanyat l’XI Premi UPF de Treball de Recerca en Enginyeria i Matemàtica Aplicada, convocat per Enginyers UPF (Universitat Pompeu Fabra), pel treball Aixeca’t i camina, a través del qual ha dissenyat un robot humanoide teledirigit completament funcional. El treball mostra el procés de construcció des de la fase més inicial i documenta en detall tots i cada un dels passos fets per al desenvolupament final del robot. D’aquesta forma, l’autor aconsegueix el segon objectiu de la investigació, que és mostrar com a partir d’aquesta experiència qualsevol persona sense coneixements previs en el món de la robòtica pot construir un robot seguint els seus passos. El treball també es va emportar el premi del públic assistent. A més, aquest giny ha estat construït perquè pugui competir a la Lliga Nacional de Robòtica de Competició i amb el mínim cost possible.

Casadesús, que va recollir el guardó el passat 24 de març, es va mostrar ahir molt satisfet i va dir que “és d’agrair aquest reconeixement després de tantes hores d’esforç i dedicació”. El jove va explicar que “ha estat un treball totalment interdisciplinari, en el qual he posat a la pràctica molts camps de la tecnologia, des de la impressió 3D, el disseny 3D, l’electrònica i la programació”. Casadesús va apuntar que “vaig apostar per un robot humanoide perquè n’hi ha pocs per a principiants i era un repte poder construir-ne un partint des de zero. Era una bona manera d’aprendre”. El treball porta per títol Aixeca’t i camina perquè, segons aquest estudiant de Cervera, “són dos accions que fem diàriament i, encara que no ho sembli, es tracta d’uns moviments molt complexos i difícils d’adaptar en un sistema robòtic”.

El jove volia mostrar que qualsevol persona sense coneixements previs pot fer un robot

Per aquesta raó, el repte era poder construir un robot humanoide, completament funcional, que pogués aixecar-se, caminar i que fos apte per competir a partir d’un cost mínim.

Casadesús explica que el seu robot pot construir-se amb tan sols 70 euros, mentre que al mercat aquest tipus de mecanismes costen al voltant dels 500. Com a part del treball, també va crear una aplicació per a telèfons mòbils amb sistema Android que permet controlar el robot.

A aquesta edició dels premis de la Pompeu Fabra es van presentar setanta treballs d’estudiants de Batxillerat. El jurat va seleccionar deu finalistes, que van ser els que es van mostrar durant l’acte d’entrega.

Participarà en un altre certamen i ja està creant un nou androide  Després de recollir el guardó el passat 24 de març a l’auditori del campus del Poblenou de la UPF, Guillem Casadesús té previst assistir, al costat del seu robot humanoide fruit d’un treball d’investigació tutoritzat per la professora Mariona Rodríguez, a Exporecerca Jove, al campus La Salle de la Universitat Ramon Llull. A més, aquest jove estudiant de Cervera també vol penjar la memòria del seu treball a internet perquè tots aquells que ho desitgin puguin construir el seu robot. Casadesús va revelar ahir que la seua passió per la robòtica seguirà: “Ja tinc futurs projectes i, de fet, ja he començat a construir un nou prototip.”

tracking