SEGRE

LLEURE RELIGIÓ

Bellpuig reviu la seua gran tradició

La Magna Processó dels Dolors obre la Setmana Santa a les comarques de Lleida || Hi van participar un miler de veïns i aquest any es van afegir a la festa els Armats de Sant Hilari Sacalm

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Milers de persones van reviure ahir la tradició més ancestral de Bellpuig, la Magna Processó dels Dolors, que cada any dóna el tret de sortida de les celebracions de Setmana Santa a les comarques de Lleida. La festa continua fidel a tota una litúrgia que arriba després de set dies consecutius d’actes religiosos. La desfilada va començar després de l’arribada de l’ocàs, moment en què els carrers del centre es van omplir de públic que va compartir un escrupolós silenci. Al voltant d’un miler de veïns d’aquesta localitat de l’Urgell participen activament en la processó. També és un dia que serveix per al retrobament d’antics veïns.

El punt de partida va ser la col·legiata de Sant Nicolau, on es van ultimar els detalls. A l’exterior, van esperar els sis passos il·luminats, custodiats pels penitents, molts d’ells encaputxats. Els Armats van ser els encarregats d’obrir la processó. Un tambor marcava el pas i el pilum (llança) dels soldats els donaven resposta al colpejar-los contra el terra. Aquest any es van sumar a la festa els Armats de Sant Hilari Sacalm. Després d’ells, la banda de Bellpuig i, seguidament, van lluir les seues vestimentes els més joves, els caputxins i les blanques. Posteriorment, una quinzena de penitents descalços, que van donar pas als sis passos: l’Oració, el Natzarè, el Trobament, el Calvari, la Pietat i tancant la comitiva la carrossa vestida de dol de la Mare de Déu dels Dolors. La celebració la presideixen els priors, aquest any Imma Roig i Llorens Fabregat. La processó es va allargar durant dos hores amb sengles recorreguts que s’alternen cada any, amb sortida i arribada a Sant Nicolau. En aquesta edició l’itinerari va recórrer els carrers la Creu, Sant Josep, Homenatge a la Vellesa, Sant Roc, Ramon Bertran, Ramón y Cajal, la Font, Major, Homenatge a la Vellesa, Sant Josep i Verge dels Dolors. Aquest any, tant el septenari com la processó van comptar amb la presència del bisbe de Solsona, Xavier Novell que, durant la processó, va estar acompanyat per la corporació local.

D’altra banda, Bellpuig va inaugurar ahir a la Casa de Cultura l’exposició dedicada a Ramon Saladrigues Oller, impressor, músic i periodista local de la primera meitat del segle XX.

A la Seu d’Urgell, avui se celebra el pregó a la catedral de Santa Maria i demà, la processó del Sant Enterrament. Mentrestant, Alcarràs acollirà la 18 edició de la processó vivent de Diumenge de Rams, que enguany comptarà amb més de 150 participants.

Concert benèfic i processons a Lleida, Alcarràs i la Seu d’UrgellLa Catedral de Lleida acollirà aquesta nit la celebració del Concert de Setmana Santa, organitzat pel Petit Cor de la Catedral de Lleida i el Cor de Cambra Caterva de la Seu d’Urgell, i que serà en benefici d’Arrels Sant Ignasi, entitat que atén persones sense llar. La ciutat gaudirà de demà de la Processó de les Palmes a les 11.30 hores i a la tarda, de la processó en honor a la Verge dels Dolors, amb un centenar d’Armats i onze passos.

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.X.SANTESMASSES

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.

Un dels passos que van participar ahir en la Magna Processó dels Dolors de Bellpuig.X.SANTESMASSES

tracking