SEGRE

ESNOTICIA

Més de 80 persones tracten cada any a Torreblanca la seua addicció a les drogues

L’entitat que gestiona el centre obrirà a Ponts un pis per a la reinserció final

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home d’entre 28 i 30 anys i que ha tingut una addicció d’anys a la cocaïna i l’heroïna. Aquest és el perfil de les persones que l’Associació Egueiro atén a la comunitat terapèutica de desintoxicació de Torreblanca, a Ponts. Hi passen cada any entre vuitanta i cent persones i ben aviat obrirà un pis a Ponts per a la reinserció final.

Entre vuitanta i un centenar de persones passen cada any, des de ja fa un quart de segle, per la comunitat terapèutica de Torreblanca, situada al terme municipal de Ponts, amb l’objectiu de tractar-se per superar una important addicció a les drogues. Ho fan en un centre pioner, de titularitat municipal però gestionat des de fa més de dos dècades per l’Associació Egueiro, que va entrar en funcionament el 1992 en aquest poble, que feia diversos anys que estava abandonat. Des d’aleshores, són centenars les persones que hi han passat, el 98% després d’haver consumit drogues durant diversos anys i que presenten una important dependència.

A Torreblanca, centre subvencionat de la xarxa pública catalana d’atenció a les drogodependències, ja estan en una segona fase del tractament a la qual accedeixen després d’haver passat el període d’abstinència, d’aproximadament mig any, en altres recursos de l’entitat. Encara que el centre és mixt, la gran majoria de les persones que hi atenen en la vintena de places amb què compta són homes. Tenen entre 28 i 30 anys de mitjana i presentaven una politoxicomania, és a dir, un consum de diverses substàncies, generalment cocaïna i heroïna, tot i que també èxtasi.

Un home d’entre 28 i 30 anys i que havia pres cocaïna i heroïna durant anys, el perfil majoritari

“Durant els primers anys la majoria presentaven un perfil marginal, però amb la sociabilització de la cocaïna com a droga d’èxit va canviar”, reconeix Jaume Vilanova, director general de l’Associació Egueiro. Va ser a partir de l’any 2000 aproximadament, i des d’aleshores entre els usuaris hi ha hagut titulats universitaris, professors o responsables d’importants companyies.

En aquesta segona fase, en la qual estan de mitjana de vuit a deu mesos, el tractament ja no passa pels fàrmacs (superada l’abstinència), sinó que es basa en un pla de treball individualitzat en funció del perfil, el suport familiar o el factor laboral.Torreblanca és l’única comunitat terapèutica a Ponent i l’únic centre d’Egueiro a la província.

Però això últim canviarà passat l’estiu, ja que l’associació té previst obrir a Ponts un pis de reinserció, el recurs en el qual s’atén els usuaris a la tercera fase del tractament. Començarà a funcionar amb tres o quatre places i se sumarà a les set amb les quals ja compta Egueiro a Tarragona i Barcelona. “Aquí els usuaris ja tenen un grau d’autonomia alt i no hi ha personal de l’entitat de forma permanent, encara que es fa una supervisió”, apunta Vilanova.

El tractament

  • Pla individualitzat. Els usuaris vénen derivats dels serveis públics de salut i resideixen les 24 hores al centre. Cadascun té un pla individualitzat d’atenció.
  • Activitats de grup. Compten amb un pla conjunt de teràpia amb psicòlegs i terapeutes i activitats prelaborals (forja, granja i hort). S’encarreguen de tasques diàries com cuina o neteja. 

Jaume Vilanova. director general d’Egueiro: «Són persones amb una forta dependència» Quin tipus de consumidor tracten a Torreblanca? El perfil de les persones que estan en una comunitat terapèutica no és el d’un consumidor ocasional. Aquesta gent acumula diversos anys i amb una important dependència. Quin tipus de teràpia segueixen a la comunitat? Són persones que viuen aquí i cada activitat que fan (preparar el menjar, netejar o rentar la roba) és teràpia.

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.LLEONARD DELSHAMS

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.

Els usuaris s’encarreguen de totes les tasques diàries del centre. A la imatge, preparant el menjador.LLEONARD DELSHAMS

tracking