SEGRE

CONSUM

Refrescos, sucs i batuts, més cars amb el nou impost

Únicament a Catalunya i suposarà recaptar trenta milions d’euros a l’any

Algunes de les begudes ensucrades gravades amb el nou impost.

Algunes de les begudes ensucrades gravades amb el nou impost.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les empreses de la indústria, distribució i l’hostaleria van començar a aplicar a Catalunya a partir d’aquest dilluns el nou impost autonòmic que grava les begudes ensucrades envasades. Amb aquest tribut, que la Generalitat defensa pels efectes perjudicials que tenen aquestes begudes per a la salut, es preveuen recaptar aquest any uns 30 milions d’euros.

La nova mesura impositiva preveu dos pujades: una de 0,08 cèntims per litre (si el producte té entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres) i una de fins a 0,12 cèntims per litre (en cas que la quantitat de sucre superi els 8 grams per cada 100 mil·lilitres), segons va recordar l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC). Així doncs, una llauna de refresc s’encareix 4 cèntims, una botella d’un litre de suc, 12 cèntims, o un batut de 200 ml costarà 2 cèntims més.

Els productes afectats per la llei són tots els refrescos o sodes, begudes de nèctar de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiques, llets endolcides, begudes alternatives de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües amb sabors.AECOC va afirmar que algunes empreses de distribució s’estan preparant per informar els consumidors als establiments de venda dels nous preus.

D’altra banda, el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, va explicar aquest dilluns que el Govern està estudiant un nou impost per a un altre tipus de productes amb sucre afegit, com la brioixeria industrial.

Les claus

  • Begudes afectades. Refrescos o sodes, begudes de nèctar de fruites, begudes esportives, begudes de te i cafè, begudes energètiques, llets endolcides, begudes alternatives de la llet, batuts i begudes de llet amb suc de fruita, begudes vegetals i aigües saboritzades.
  • Begudes no afectades. Begudes alcohòliques, begudes elaborades a partir de sucs de fruita o de verdura naturals, llet i alternatives de la llet sense edulcorants afegits i també iogurts bevibles.
  • Impost. Les begudes que tinguin entre 5 i 8 grams de sucre per cada 100 mil·lilitres es taxen amb 0,08 cèntims per litre. Les que tinguin més sucre suportaran una taxa de 0,12 cèntims per litre.
  • Exemples. Una llauna de refresc que fins ara costava 58 cèntims se n’encarirà quatre i passarà a costar 62 cèntims. En el cas d’un suc de fruites d’un litre, l’augment pot ser de 12 cèntims. Un batut petit, d’uns 200 mil·lilitres, s’encarirà 2 cèntims.
  • Directiva de l’OMS. Amb la nova taxa, la Generalitat segueix una directiva de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha recomanat als governs de tot el món que apliquin un impost sobre les begudes ensucrades per frenar-ne el consum. De moment, França ja el té i al seu torn el Regne Unit l’aplicarà l’any que ve.
  • Recaptació. La Generalitat preveu tancar el primer any de l’impost amb una recaptació d’uns 30 milions d’euros.

tracking