SEGRE

Una víctima d'assetjament escolar: "Em sentia sola però sempre hi ha algú que t'ajuda"

Llegada a Lima el pasado 13 de marzo de los ocho jóvenes españoles que integraron

Una víctima d'assetjament escolar: "Em sentia sola però sempre hi ha algú que t'ajuda"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va patir assetjament escolar des que va començar la Primària, se sentia "molt sola" i pensava que tota la seua vida "anava a ser així", però després de canviar de col·legi i fins i tot de ciutat Pilar avui no guarda rancor a ningú i vol transmetre a altres víctimes que, "encara que no ho creguin, sempre hi ha algú que et pot ajudar".

Pilar (17 anys, primer de Batxillerat) va formar part de l’expedició "AventuraC95StopBullying", en la que vuit joves que van superar una història d’assetjament escolar van viatjar al Perú com a premi a la seua valentia fa ara un mes.

Desde Machu Picchu va cridar al món, juntament amb altres nois, "stop al bullying" i tornaria a repetir avui, quan se celebra el Día Internacional contra l’Assetjament Escolar, una xacra que afecta al món a milions d’estudiants. Aquesta jove mai no va arribar a saber realment el motiu pel qual l’assetjaven, i demana que s’"accepti a la gent tal com és".

Similar missatge envia Raúl, també de 17 anys, estudiant d’un mòdul d’Esports de Formació Professional i que va viatjar al Perú perquè des de petit ha exercit de mediador en conflictes d’assetjament entre companys.

Lamenta que un recent informe de la Fundació d’Ajuda a Nens i Adolescents en Risc (ANAR) hagi detectat més casos d’assetjament entre nens de 7 anys i menys.

"És que ara els xavals surten molt espavilats", segons Raúl, que recorda que quan era petit i venien "els més grans" a jugar on era amb els seus amics se n’anaven de seguida; "ara els més petits fan front als grans", assegura. Raúl creu que acabaria el "bullying" si a l’assetjador no "li segueixen el corrent" els altres nois.

L’assetjament escolar està definit en la pàgina web del Ministeri d’Educació com a: "Tota forma de maltractament físic, psicològic, verbal, sexual, social o aquell que es produeix mitjançant la utilització de mitjans tecnològics en l’àmbit escolar, i dut a terme generalment entre iguals, de forma sistemàtica i reiterada en el temps, amb la intencionalitat de produir un mal i aprofitant-se d’un desequilibri de poder entre els protagonistes".

A data 26 d’abril, el telèfon contra l’assetjament escolar (900 018 018) d’Educació ha atès 15.536 trucades, segons han indicat a Efe fonts del departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo.

El telèfon és operatiu des del passat 1 de novembre i 5.734 trucades han estat considerades com a "possibles casos d’assetjament escolar".

Funciona 24 hores al dia, 365 dies de l’any i s’engloba en el Pla Estratègic de Convivència Escolar del Govern. És similar al que manté des de fa més de vint anys ANAR (900 20 20 10), que la setmana passada va presentar el "II Estudi sobre assetjament escolar i 'ciberbullying', segons els afectats."

El 2016 ANAR va registrar 1.207 casos reals d’assetjament (un de cada quatre a les xarxes), un 87,7 % més que el 2015. I el nombre de víctimes de 7 anys o menys ha augmentat des del 8,7 % al 14,25 %. Tanmateix, es van duplicar els casos en els quals víctima i companys s’enfronten a l’agressor.

Un altre estudi recent és l’"El benestar dels estudiants" de l’OCDE, basat en els resultats de l’avaluació internacional d’alumnes PISA 2015. Indica que un percentatge "baix" (2,9 %) d’alumnes espanyols asseguren que els seus companys els enganxen|peguen o empenyen diverses vegades al mes (4,03 % OCDE).

En la prevenció posa èmfasi l’ONG Aldeas Infantiles SOS, que advoca per "una educació en valors fonamentada en la defensa dels drets de la infantesa", assenyala en una nota el seu president, Pedro Puig. Campanyes de conscienciació poden estar entre la reacció més important contra l’assetjament, unes iniciatives a què també s’uneixen cares conegudes.

És el cas dels pilots de MotoGP Marc Márquez i Dani Pedrosa, que s’afegeixen al Día Internacional amb la campanya "StopBullying" de Repsol, que ha repartit més de 300.000 adhesius en les estacions de servei. "Si veus 'bullying', sé valent i explica-ho", ha demanat Márquez. Pedrosa afegeix: "El 'bullying' no mola gens, i el que ho fa, menys".

tracking