SEGRE

TRIBUNALS

Querella de Fiscalia contra el pub Fissure

El Ministeri Públic veu indicis d’un delicte de discriminació en el veto del local a catorze joves amb síndrome de Down el mes d’abril passat || Podria comportar multes i inhabilitació

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fiscalia s’ha querellat contra el pub Fissure de Lleida per un delicte de discriminació després de la demanda presentada el passat 10 d’abril per l’associació Down Lleida, que va denunciar que aquest local de lleure nocturn de la Zona Alta va vetar sense cap motiu l’entrada en dos ocasions a usuaris de la seua entitat. El Ministeri Públic, que ja tenia meditat actuar d’ofici encara que no s’hagués presentat la denúncia, es querella contra els responsables del local basant-se en el Capítol IV del Codi Penal, relatiu als “delictes relatius a l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques”.

En un dels seus apartats, per exemple, afirma que seran castigats “els qui lesionin la dignitat de les persones mitjançant accions que comportin humiliació, menyspreu o descrèdit d’algun dels grups per motius racistes (...), per raons de gènere, malaltia o discapacitat”. En el cas de ser jutjats i condemnats, els responsables del local podrien ser inhabilitats per a la seua professió per un període d’entre un i quatre anys, i se’ls podria imposar importants sancions econòmiques.

De fet, un cas molt similar va ocórrer el 2006 a València, quan un grup de vuit persones amb síndrome de Down, acompanyats de tres tècnics, van voler entrar en un local de lleure nocturn i van ser vetats. Va acabar a la justícia i amb una responsable condemnada a la pena d’un any d’inhabilitació.

Ara, el pròxim pas en la instrucció és que la Fiscalia de Lleida prengui declaració a les dos parts sobre l’ocorregut el mes d’abril passat, quan catorze joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, que anaven acompanyats de tres tècnics, van voler accedir al local, al carrer Alfred Perenya.

Primer, i després de l’experiència de la setmana anterior en què se’ls va impedir l’entrada a l’estar celebrant-s’hi suposadament una festa privada, va entrar sense cap problema un dels tècnics, que va comprovar que s’hi podia accedir lliurement. Tanmateix, quan van voler fer el mateix els joves, se’ls va impedir l’accés.

Els responsables del pub demanen perdó als joves en persona

  • Els responsables del pub Fissure han demanat perdó en persona als joves amb síndrome de Down Lleida a qui van vetar l’entrada al local. Just el dia abans que l’entitat lleidatana presentés la denúncia als jutjats, responsables del local van acudir a la seu de l’associació per disculpar-se. Llavors, la presidenta, Pilar Sanjuán, va acceptar les disculpes, però va demanar que ho fessin en persona amb els joves que havien discriminat, una cosa que finalment ja ha ocorregut. “Valorem positivament el gest”, va apuntar Sanjuán. Aquest diari va intentar aquest dilluns contactar infructuosament amb els responsables del local per recollir la seua opinió sobre la querella presentada per la Fiscalia. En el seu moment, el pub va definir com a “decisió empresarial errònia” haver vetat als joves l’entrada, una cosa que van justificar perquè els seus clients se sentien incòmodes i els ingressos havien descendit.

Down Lleida, “contenta” amb la decisió perquè els dóna la raó  La presidenta de Down Lleida, Pilar Sanjuán, es va mostrar aquest dilluns “contenta” amb la decisió de Fiscalia de querellar-se contra el pub Fissure per un possible delicte de discriminació. “Era el que esperàvem després que ho admetessin a tràmit. Estem contents, perquè està sent un procés àgil i perquè en certa manera se’ns dóna la raó que hi va haver una discriminació i una vulneració dels drets d’aquests joves”, va explicar Sanjuán en declaracions a aquest diari. No obstant, la presidenta de l’entitat va recordar que el que busquen amb aquesta acció no és tant una multa o el tancament del local, sinó que ho fan amb una filosofia més educativa per evitar que torni a passar una cosa així. Sanjuán també va comentar que està previst que la consellera Dolors Bassa vingui a Lleida a finals de mes per sortir de festa amb els joves, tal com els va prometre. Sanjuán també va explicar que el ministeri d’Igualtat va contactar aquest dilluns amb Down Lleida per oferir-los tot el seu suport, encara que finalment no podran personar-se com a acusació particular. “Ens han comentat que no poden ser-ho per una qüestió de competències”, va apuntar Sanjuán.

La presidenta de Down Lleida, dos dels joves vetats i un tècnic, el dia que van acudir al jutjat.

La presidenta de Down Lleida, dos dels joves vetats i un tècnic, el dia que van acudir al jutjat.ÒSCAR MIRÓN

tracking