SEGRE

INICIATIVES

Visualitzar l'abús infantil

Presenten un conte a Lleida per donar eines a pares i professionals per a la detecció i la prevenció de casos || El 80% d’aquests abusos es donen en un entorn proper al menor

Visualitzar l’abús infantil

Visualitzar l’abús infantilSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Visualitzar l’abús sexual infantil i donar eines a pares, professionals i menors per detectar-lo i prevenir-lo són els objectius del conte L’ombra de la Clara, que es presentarà divendres a Lleida en un taller per per saber com s’ha d’abordar aquesta problemàtica. Un problema endèmic en la nostra societat que a poc a poc va enderrocant tabús. El taller, organitzat pel centre de psicologia lleidatà Orum Center, serà impartit per l’autora del conte, la psicòloga Elisenda Pascual.

L’obra, il·lustrada per la lleidatana Mercè Serra, està dirigida a nens i nenes a partir de 3 anys i pretén ser una eina per prevenir l’abús sexual i detectar-lo de forma primerenca, abans que generi seqüeles psicològiques i físiques que arribin a l’edat adulta. Sobre aquesta qüestió, Pascual assenyala que la informació és la clau per abordar aquestes situacions i que és essencial formar els pares perquè donin les eines necessàries als nens per enfrontar-se a la sexualitat, sabent distingir les conductes pròpies de les que no ho són.

Explica les vivències d’una nena que pateix tocaments d’una persona propera a la seua família

En qualsevol cas, els organitzadors criden a no generar alarma i per aquesta raó el taller també pretén facilitar la comunicació entre pares i nens per parlar sobre sexualitat. Unes experiències que els nens podran comprendre millor a través de les il·lustracions del conte.

L’abús sexual infantil moltes vegades és relegat a l’àmbit professional, ja que encara costa que les famílies abordin el problema. El conte se centra en els tocaments que una nena pateix per part d’un adult proper a la família. Segons les estadístiques, de fet, un 80 per cent dels abusos infantils es produeixen per part de persones pròximes al nucli familiar. Sobre això, Pascual destaca que la societat cada vegada està més disposada a parlar sobre el tema, però que encara hi continua havent secretisme.

Entrevista

Elisenda Pascual, escriptora i psicòloga: «L’educació és molt més eficaç que la censura»

Estem realment preparats per afrontar l’abús sexual en els infants?

La societat, cada vegada més, perd la por a tractar aquest tema, fonamentalment perquè ara els nuclis familiars són més petits. Però la majoria de la gent ho silencia, la qual cosa al final desprotegeix l’infant.

Com podem arribar a detectar-ho?

La confiança és clau. Si en la família no la troba, el nen acabarà recorrent a una altra persona amb la qual pugui sentir-se a gust. El més important de tot plegat és que, quan ho expliquin, nosaltres sapiguem explicar-los que no tenen per què viure aquesta experiència i donar-los eines per superar-ho.

Pot arribar a generar alarma entre els pares, si se’n parla més?

Cal ser conscients que no hem de censurar el nen i concloure que tota la sexualitat és dolenta. L’educació que els hem de donar serà més eficaç que la censura, que pot arribar a crear perversió.

La l·lustradora Mercè Serra Valls. Sant Domí, a la Segarra. La il·lustradora lleidatana, amb estudi a la Segarra, és l’encarregada de les imatges que apareixen al conte L’ombra de la Clara, de la psicòloga i escriptora Elisenda Pascual. En aquest conte es tracten diferents aspectes, com ara la sexualitat, els jocs i l’autoestima. El llibre, de l’editorial Uranito, compta amb un material pedagògic que es pot descarregar del web www. claraysusombra.com.

Entrevista

Francesc Xavier Amat, Centre Orum Lleida: «Els dibuixos poden revelar emocions ocultes»

Quins senyals d’alerta poden indicar-los un cas d’abús infantil?

Si el nen ha fet un canvi d’actitud del qual desconeixem la possible causa, si està trist, agressiu o enutjat sense saber per què... Els dibuixos mostren moltes de les seues emocions, fins i tot les ocultes.

Hi ha un augment de casos?

El que sí que hi ha és més visualització d’aquests casos, perquè cada vegada es calla menys, però hem de ser conscients que la detecció precoç és clau per evitar seqüeles per a tota la vida.

Trastorns en l’edat adulta poden tenir l’origen en un episodi d’abusos?

Molts adults van al psicòleg o al psiquiatre per estrès i, al tractar-los, descobreixes que l’arrel del seu trastorn es troba en el fet que van patir abusos de petits.

Quin és l’objectiu del taller de divendres?

El taller de divendres pretén obrir una línia de treball per tal de donar més informació sobre com hem d’afrontar l’abús sexual infantil.

Manual per tractar la sexualitat infantil, senyals d’alerta i emocions El conte va acompanyat d’un manual pràctic per a pares i professionals (www.lombradelaclara.com) en el qual la psicòloga Elisenda Pascual ofereix pautes per explicar als nens diferents temes, amb una especial atenció a les il·lustracions. Entre aquests es troba l’ombra, allò que inquieta els nens i pot causar-los malsons; la sexualitat infantil, per saber que els nens exploren el seu cos en diferents fases del seu desenvolupament, o l’autoestima. El taller, amb la col·laboració del Centre de Desenvolupament Intantil i Atenció Precoç del Segrià, se celebrarà divendres, a les 17.00 hores, al Centre Cultural Ibercaja. És necessari inscriure-s’hi (orumcenter.com).

tracking