SEGRE

Augmenten a 11 els intoxicats a Lleida per menjar tonyina

A tot Catalunya són una vintena els afectats pel brot per histamina

La sala d'espera d'un centre sanitari.

Detectat un cas de tos ferina en un col·legi de Lleida i Salut descarta un brotSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones intoxicades per la ingesta de tonyina relacionada amb el brot per histamina en un restaurant de Lleida augmenten a onze, segons l’última actualització la xarxa epidemiològica de Catalunya. En total, al territori català s’ha rebut fins ara la notificació de 20 persones afectades que podrien estar relacionades amb l’alerta iniciada a nivell estatal pel brot de toxiinfecció alimentària per histamina associat al consum de tonyina procedent d'Andalusia.

Totes les persones afectades presentaven un quadre clínic compatible amb la intoxicació per histamina (taquicàrdia, exantema, cremor a la boca, cefalea, dolor abdominal i diarrea) pocs minuts després d’haver consumit la tonyina, comprada a partir del 25 d’abril, data en la qual ha estat comercialitzat el lot afectat segons informació del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Entre el 27 d’abril i el 15 de maig, 11 dels casos corresponen a persones que van sopar en un restaurant de Lleida, i un a una persona que va consumir tonyina en un restaurant de Barcelona. Els casos restants estan relacionats amb tonyina comprada en centres comercials: tres en dos centres ubicats al Maresme, dos a Reus i tres a Barcelona.

Tots els afectats han evolucionat favorablement en poques hores i només una de les afectades va ser atesa aquella mateixa nit en el servei d’urgències per una major intensitat del quadre clínic.

Els comerços que han venut el producte han col·locat cartells per advertir als clients que si han comprat tonyina durant aquests dies, no la consumeixin i retornin el producte al punt de compra.

Salut recorda que en cas de presentar símptomes com cremor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània després d’ingerir tonyina, cal que s’adrecin al seu centre de salut.

tracking