SEGRE

POLÈMICA

Denúncia contra Novell per homofòbia i Cervera preveu declarar-lo no grat

Colors de Ponent l’acusa d’incitar a l’odi i l’alcalde de Solsona, de ser retrògrad

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, saludant l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, en una imatge d’arxiu.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, saludant l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, en una imatge d’arxiu.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’última glossa dominical del bisbe de Solsona, Xavier Novell, en què vincula que hi hagi gais “a la falta de la figura paterna”, ha aixecat polseguera en diversos sectors de la societat. Colors de Ponent va presentar aquest diumenge una denúncia davant de l’Observatori Contra l’Homofòbia i l’ajuntament de Cervera estudia declarar el bisbe persona no grata.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha tornat a obrir la polèmica amb la seua postura davant els homosexuals. Després de suggerir en l’última glossa dominical que l’homosexualitat pot estar vinculada “a la falta de la figura paterna” (vegeu SEGRE d’aquest dilluns), diversos sectors han reaccionat fins al punt que Colors de Ponent ha presentat una denúncia a l’Observatori Contra l’Homofòbia i l’ajuntament de Cervera estudia declarar-lo persona no grata.

Sandra Castro, presidenta de l’entitat lleidatana que defensa els drets del col·lectiu LGTBI, va lamentar aquest diumenge les afirmacions de Novell. “És una vergonya. Persones com ell, amb cert poder a l’Església, emeten discursos homòfobs que marquen una línia a seguir per a molts cristians i això ens perjudica perquè promou l’odi i la discriminació”, va afirmar i va puntualitzar que “cal assenyalar la persona concreta perquè existeix gent molt sensibilitzada en el si de l’Església que treballa en la bona direcció”.

Segons Sandra Castro, Arran del Solsonès va contactar amb Colors de Ponent per mostrar la seua indignació. L’entitat va enviar aquest diumenge mateix la denúncia a l’Observatori i a la Generalitat i va anunciar també que s’afegirà a possibles querelles que es presentin davant dels Mossos d’Esquadra.

El Fòrum Ondara assegura que Novell ha interpretat com ha volgut un document del papa

Per la seua part, l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, va lamentar aquest diumenge profundament les declaracions de Novell, que va definir com a “desafortunades”. Va remarcar que “estic segur que no tenen mala fe, però són fruit d’un profund desconeixement de la realitat social”. Va afegir que l’afligeix que Solsona sigui notícia per aquesta percepció que “no ajuda a combatre l’homofòbia”. “No hi estic gens d’acord i convido el bisbe que reflexioni, igual com ho ha de fer l’Església. Està equivocat”, va indicar.

Per la seua banda, l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, proposarà als regidors de la corporació, en el ple de dimarts vinent, declarar persona no grata Novell. Royes va qualificar d’“indignant” i “animalada” que “un bisbe parli de l’homosexualitat com si es tractés d’una malaltia”. És, segons l’alcalde, la gota que fa vessar el vas després que fa unes setmanes “es pronunciés de forma desafortunada quan va parlar de vetar els actes laics a les esglésies”. Royes va explicar que es reunirà amb els edils de totes les formacions polítiques per aconseguir una postura unànime.

D’altra banda, el Fòrum Ondara, format per capellans de la Segarra pertanyents al bisbat de Solsona, va explicar que no ha elevat de moment cap document de crítica. No obstant, un portaveu va dir que Novell “ha tret de context i ha interpretat com ha volgut un document del papa”. A més, formacions com el PSC o la CUP també van condemnar les afirmacions. Al seu torn, el bisbat de Solsona va declinar fer declaracions, de la mateixa manera que els de Lleida i Urgell.

LES FRASES

  • «Afirmacions d’aquest tipus ens perjudiquen, inciten a l’odi i a la discriminació» Sandra Castro, presidenta de Colors de Ponent
  • «Són producte d’un profund desconeixement de la realitat social. El convido a reflexionar» David Rodríguez, alcalde de Solsona 
  • «És indignant i una animalada que un bisbe parli de l’homosexualitat com si es tractés d’una malaltia» Ramon Royes, alcalde de Cervera

Un bisbe que critica la vestimenta de les joves i una “cultura sexualista”  No és la primera vegada que unes declaracions del bisbe de Solsona susciten les crítiques de diferents entitats i sectors socials, fins i tot en el si de la mateixa Església. Novell s’ha mostrat diverses vegades partidari de retallar la llei de l’avortament i o els casaments entre persones homosexuals. El 2012, va criticar la manera de vestir de tres noies joves el dia de la confirmació i es va reafirmar en la seua voluntat que els fidels deixin d’entrar a les esglésies vestint “de forma extremada”. La seua advertència a les tres joves la va fer a través de la seua pàgina de Facebook, al considerar que era un missatge “que havia d’arribar a tothom”. Seguint en la línia dels joves i la seua educació sexual, el mes d’octubre passat va anunciar la creació d’un grup per impartir classes de formació sexual en col·legis i parròquies seguint la moral catòlica. “Els menors són esclaus d’una cultura sexualista, fruit de la irresponsabilitat”, va afirmar. L’última mesura polèmica la va protagonitzar l’abril passat, a l’instar els capellans de la seua diòcesi a prohibir els actes laics a les esglésies, com els concerts o les representacions teatrals. Sectors més aperturistes de l’Església consideren que la postura de Novell “allunya la gent”, segons van destacar des de Fòrum Ondara.

tracking