SEGRE

XARXES

Segon cas del perillós joc 'Balena blava' a les comarques de Lleida

Els Mossos d’Esquadra reben una nova denúncia, aquesta d’una nena del Segrià, per aquest perillós joc || En una fase inicial del repte, i se suma a la d’una altra menor, de 12 anys, de Balaguer

Els Mossos alerten dels perills d’aquesta macabra pràctica.

Els Mossos alerten dels perills d’aquesta macabra pràctica.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Segon cas del macabre joc de la Balena blava a les comarques de Ponent. Els Mossos d’Esquadra van rebre la setmana passada una denúncia d’una nova possible víctima a la província d’aquest repte que incita nens i adolescents al suïcidi. Es tracta d’una nena veïna d’una localitat del Segrià que va alertar els agents que havien contactat amb ella per dur a terme els 50 reptes que proposa la Balena blava. Es tractaria d’una fase molt inicial del joc i ara la policia autonòmica investiga si es tracta d’un cas real o podria ser una simulació per tal de cridar l’atenció.

Aquesta nova denúncia se suma a la rebuda pels Mossos fa ara dos setmanes. Llavors era una nena de 12 anys de la localitat de Balaguer, la víctima més jove detectada fins al moment, que va entrar en l’esmentada pàgina web per curiositat, però que, quan va veure el tipus d’instruccions que se li donaven i que podrien posar en risc la seua vida, ho va explicar als seus pares, que van decidir acudir a dependències policials per interposar una denúncia.

Ja serien almenys set els casos investigats en el conjunt de Catalunya per aquest macabre joc

No obstant, es tractaria també d’una fase molt inicial del joc en què encara no s’haurien produït autolesions ni s’hauria arribat a extrems tan greus com un de detectat a la ciutat de Terrassa, on la víctima va haver de ser ingressada a la unitat de psiquiatria de l’hospital Parc Taulí de Sabadell.

Amb aquesta nova denúncia rebuda pels Mossos a Ponent, són ja almenys set els casos que s’investiguen en el conjunt de Catalunya i que afecten localitats com a Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Sabadell o Girona.

La gravetat de les conseqüències que pot arribar a tenir el joc de la Balena blava ha fet que nombrosos sectors es posin en alerta. A més de la policia autonòmica, que treballa per provar de localitzar l’administrador d’aquesta pàgina per ser l’autor d’un delicte d’inducció al suïcidi (a Rússia hi ha un jove detingut acusat de ser el creador i al qual s’imputen una quinzena de suïcidis de joves), també s’hi han implicat el departament d’Ensenyament, que ha activat els protocols corresponents en els centres educatius, i les sis federacions d’associacions de pares d’alumnes de Catalunya, que demanen denunciar davant de la policia autonòmica qualsevol indici de ciberassetjament.

Els Mossos aconsellen donar als menors tècniques d’autoprotecció i posar normes d’ús

També psicòlegs i psiquiatres reclamen als pares que estiguin alerta davant de qualsevol tipus d’alteració de la conducta o el comportament o si apareixen marques o senyals que puguin fer pensar en una autolesió. Un altre dels consells que es poden seguir en aquesta línia és que els pares naveguin per internet al costat dels fills. D’aquesta manera, podran conscienciar-los sobre els riscos de compartir informació personal o imatges i fer-ho amb persones que no coneixen, a més de supervisar l’adhesió a qualsevol xarxa social.

Dades

2 casos a Ponent. Fins ara, els Mossos d’Esquadra han rebut dos denúncies de víctimes d’aquest joc, una a Balaguer i una altra al Segrià.

7 a Catalunya. Amb aquesta nova denúncia són almenys ja set els casos de possibles víctimes de la Balena blava comptabilitzats a Catalunya.

12 anys. El cas de menys edat conegut fins ara és el de la nena de Balaguer, de només 12 anys, que va acudir a denunciar amb els seus pares.

50 reptes. El macabre joc es compon de 50 reptes que s’han de dur a terme durant 50 dies. L’últim consisteix en el suïcidi. 

Les claus

  • Regles. El fenomen virtual de la Balena blava, d’origen rus, consisteix que al participant que s’inscriu al joc se li assigna un “curador”, que li proposa diferents reptes que ha de superar en els següents 50 dies, i que haurà de demostrar gravant- se en vídeo o en fotografia.
  • Proves. L’administrador insta el menor a aixecar-se a les quatre del matí per veure pel·lícules de terror, castigar-se si no es veu capaç dels reptes o escoltar la música que els envien.
  • Autolesions. S’incita l’adolescent a autolesionar- se, com tallar-se el llavi, punxar- se la mà amb una agulla moltes vegades, que es provoqui que emmalalteixi o fer-se talls al braç amb un ganivet i dibuixar-hi una forma de balena.
  • El suïcidi. Pujar al pis més alt i asseure’s al caire de l’edifici són altres reptes. L’últim dia, el 50, li demanen que salti d’un edifici alt.

Parlar obertament i alertar de conductes estranyes Ser víctima del macabre repte de la Balena blava o de qualsevol altre tipus de delicte comès a través d’internet es pot arribar a evitar seguint alguns consells dels experts. Per exemple, els Mossos d’Esquadra recomanen als pares que es familiaritzin amb aplicacions de mòbil i xarxes socials per educar els seus fills en un ús responsable de les noves tecnologies. També és important donar als menors estratègies perquè puguin protegir-se sols dels possibles perills de xarxa, parlant obertament amb ells de com actuar davant de continguts inapropiats o situacions que els puguin incomodar. Un altre dels consells que es poden seguir en aquesta línia és que els pares naveguin per internet al costat dels fills. D’aquesta manera, podran conscienciar-los sobre els riscos de compartir informació personal o imatges i fer-ho amb persones que no coneixen, a més de supervisar l’adhesió a qualsevol xarxa social. També es recomana establir regles de seguretat, de temps i d’ús i utilitzar eines de control parental. Finalment, i en especial en el cas de Balena blava, els Mossos d’Esquadra aconsellen estar alerta si es detecten conductes estranyes en un adolescent o si s’observen marques al seu cos, davant les quals s’ha d’informar ràpidament.

tracking