SEGRE

EDUCACIÓ

Guarda infantil personalitzada

Les mares de dia, professionals que cuiden a casa seua un grup reduït de nens, atenen més 300 menors a Catalunya || El sector està pendent d’una regulació administrativa

Maria Monzó, amb els quatre nens que cuida a la seua casa de Bellver de Cerdanya.

Maria Monzó, amb els quatre nens que cuida a la seua casa de Bellver de Cerdanya.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada són més les famílies que confien la cura dels seus fills a les denominades mares de dia, educadores professionals que ofereixen a la seua pròpia casa, degudament adequada, un servei d’atenció als nens (generalment de fins a 6 anys) personalitzat, en grups reduïts i en un ambient familiar.

És una opció allunyada del model de les escoles bressol, on pocs professionals es fan càrrec de molts nens alhora, però que, malgrat comptar amb cada vegada més adeptes, la seua regulació es troba en una espècie de buit legal.

La Generalitat va anunciar que al setembre aquesta activitat tindrà cobertura jurídica i administrativa i, mentrestant, el sector s’ha autoregulat. Així, des de fa cinc anys, existeix l’associació Llars de Criança, que compta amb 70 sòcies en actiu (69 de les quals dones), que atenen 300 nens i nenes a Catalunya. L’associació organitza tallers de formació i fixa els requisits que han de complir les treballadores.

Una d’elles és Maria Monzó, veïna de Bellver de Cerdanya. Actualment es fa càrrec de quatre petits d’edats compreses entre un any i mig i tres anys (Ginesta, Maia, Dani i Lluc, aquest últim fill seu). Abans d’emprendre fa un any la carrera de mare de dia, la Maria havia treballat com a educadora en guarderies i col·legis, però el sistema tradicional no li agradava. “Tenia a càrrec meu 31 nens de 3 anys i l’únic que podia fer tot el dia era vigilar que no es fessin mal.” Ara “cada dia que passa creixo tant a nivell personal com professional”.

L’associació Llars de Criança compta amb una mare de dia que treballa a Bellver de Cerdanya

Monzó va explicar que els dies són molt complets. Comencen amb un esmorzar ecològic, després preparen un taller i, en acabat, sempre fan una sortida a l’exterior. Després dinen i expliquen un conte. “Tot això ho fan al seu ritme, sense pressa i sempre que els vingui de gust”, va explicar. “Hi ha vegades que fins i tot vénen en pijama i després els vesteixo, és un ambient molt flexible”, va comentar. Ella fa de mare de dia de dimarts a dijous, de les 09.00 a les 14.00 hores, encara que l’horari, com tota la resta, també és flexible en funció de les necessitats de les famílies.

Monzó va lamentar la falta de regulació d’aquesta professió. Llars de Criança està treballant perquè s’avanci, però de moment no hi ha res en ferm. Per això, les treballadores es regeixen pels criteris que fixa aquesta associació, que es basa en el model de Navarra (on fa deu anys que les mares de dia compten amb un paraigua legal), i diverses vegades a l’any organitzen jornades de treball per compartir experiències. “Un dels inconvenients és que de vegades et trobes sola, no disposes d’un equip educatiu que et doni suport”, va concloure.

Les claus

  • Definició. Una mare de dia és una professional de l’educació que ofereix, a la seua pròpia casa, degudament condicionada, un servei personalitzat de guarda de nens de 0 a 6 anys.
  • Grups reduïts. A diferència de les escoles bressol, les mares de dia treballen amb grups reduïts de nens i adapten l’horari a les necessitats de cada família. La ràtio sol ser d’un adult per a tres o quatre nens.
  • Model europeu. Fa anys que aquest model està reconegut legalment a Europa i es considera un bon servei per conciliar vida laboral i professional. A l’Estat espanyol, Navarra compta amb un paraigua legal del sector des de fa deu anys. La Generalitat s’ha compromès a regular-lo passat l’estiu. 
tracking