SEGRE

SALUT SOLIDARITAT

Esperança per a Nagore

La nena de dos anys de Lleida amb una malaltia rara troba un donant compatible || La família va fer una crida fa una setmana i agraeix emocionada la solidaritat de la ciutadania

Iván i Bàrbara, divendres passat, amb la petita Nagore, de dos anys.

Iván i Bàrbara, divendres passat, amb la petita Nagore, de dos anys.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Hi ha esperança per a la petita Nagore. La família de Lleida que fa uns dies va fer una crida a través de SEGRE per aconseguir un donant de medul·la òssia per a la seua filla de dos anys ha rebut l’excel·lent notícia que hi ha un trasplantament compatible. La petita va ser diagnosticada fa tres mesos de la síndrome de Hunter, una malaltia que afecta el desenvolupament dels òrgans, que creixen més ràpidament del normal. Nagore necessitava el trasplantament en un termini màxim de sis mesos.

DADES

  • 30 EN QUATRE DIES Des de divendres, s’han registrat més d’una trentena de donants de medul·la a Lleida.
  • 509 DES DEL GENER La xifra des del gener ascendeix a 509, davant dels 265 del mateix període del 2016.

El pare va explicar ahir a aquest diari molt emocionat que van rebre una trucada que hi havia un donant disponible al Vall d’Hebron de Barcelona. Es tracta de cèl·lules mare d’un cordó umbilical d’un nadó nounat. Una donació anònima que podria salvar la petita, que serà sotmesa a una transfusió de sang a través d’un catèter amb les cèl·lules mare del cordó umbilical. Està previst que la nena ingressi al Vall d’Hebron el pròxim 15 de novembre i el procediment no quirúrgic es portarà a terme el 27 de novembre. A partir de llavors, la petita estarà ingressada al centre hospitalari durant dos mesos. Per afrontar aquesta situació, els pares de Nagore han demanat ajuda a l’assistenta social per trobar un allotjament a Barcelona.

La nena serà sotmesa a una transfusió de cèl·lules mare de cordó umbilical al Vall d’Hebron

Nagore és la mitjana de tres germans (quatre anys i onze mesos), però ni aquests ni els pares podien ser donants de la petita, al ser portadors de la malaltia, a pesar que no l’han desenvolupat. La nena va ser diagnosticada en una revisió rutinària al CAP. El pediatre li va detectar alguna anomalia i la va derivar al Vall d’Hebron. La notícia va ser un cop molt dur per a la família, que ahir es va mostrar molt emocionada a causa de la solidaritat rebuda i la troballa d’un donant compatible. També es mostren esperançats, perquè el risc de rebuig en aquests casos és molt baix.

La petició solidària dispara els donants de medul·la a l’Arnau La crida a la solidaritat dels pares de Nagore dissabte passat en aquest diari ha tingut efecte. I és que, al Banc de Sang i Teixits de l’Arnau, s’han disparat des d’aleshores els nous donants de medul·la òssia registrats. “El primer dia que va sortir publicada la notícia, ja va venir un grup de vint persones i, aquest mateix dilluns, van ser deu més. Durant tota la setmana, hem tingut més peticions de l’habitual”, explica Juan Manuel Sánchez, director del banc lleidatà. D’aquesta forma, calculen que en aproximadament quatre dies han registrat més d’una trentena de donants nous, la qual cosa ja supera la mitjana mensual habitual, que és d’unes vint-i-cinc persones. Aquesta campanya solidària ha contribuït també a fer que la xifra total comptabilitzada des del gener i fins al passat 30 de setembre s’hagi incrementat de forma espectacular. En aquests nou mesos, un total de 509 lleidatans s’han inscrit en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (244 a l’Arnau de Vilanova i 265 en unitats mòbils), davant els 185 del mateix període de l’any passat. “Suposa un increment important, especialment en equips mòbils i tenint en compte que hem tingut campanyes solidàries puntuals”, apunta Sánchez. Pel que fa a donacions de cordó umbilical, la xifra es manté estable a Ponent, amb uns dos-cents a l’any. L’objectiu és mantenir els nivells actuals (en aquest cas, es requereix un emmagatzemament) i millorar-ne la qualitat.

MEDUL·LA ÒSSIA

  • Qui pot ser donant. Per inscriure’s com a donant de medul·la òssia, s’ha de tenir entre 18 i 55 anys i bona salut. La donació és voluntària i altruista.
  • Com inscriure’s. Cal anar al centre de referència de donants més pròxim (es poden consultar al web de la Fundació Carreras). Allà, extreuen una mostra de sang i s’omple un consentiment informat. Unes setmanes després, es rep a casa una carta confirmant el registre.
  • Si s’és compatible. Les cèl·lules mare del donant poden obtenir-se amb sang perifèrica (mitjançant unes injeccions subcutànies) o a través de la medul·la òssia. En aquest segon cas, s’extreu sang medul·lar de les crestes ilíaques (pelvis) amb unes puncions. Es fa sota anestèsia general o epidural i requereix un ingrés de vinti- quatre hores.

CORDÓ UMBILICAL

  • Com es fa la donació. La donació de sang de cordó umbilical pot salvar vides i requereix un procés senzill. Es recull després del naixement del nadó. Per fer-ho, es realitza una simple punció del cordó umbilical quan la placenta encara es troba a l’úter.
  • Qui pot ser donant. Abans de la donació, s’ha de comprovar que no hi hagi antecedents familiars de malalties transmissibles i descartar, amb una anàlisi de sang a la mare, patologies infeccioses. Cal firmar el consentiment informat després d’haver rebut tota la informació requerida.
  • Què es fa amb la sang. La sang del cordó umbilical serà utilitzada per a qualsevol malalt que la necessiti i que sigui compatible, ja que la donació és altruista i anònima. També podrà ser utilitzada amb finalitats d’investigació, si no se’n fa un ús terapèutic.
tracking