SEGRE

ARTS ESCÈNIQUES CONFLICTE

Allau de queixes per una obra de teatre al cementiri

Allau de queixes per utilitzar el cementiri com a espai de FiraTàrrega || Estudien resituar l’obra per no ferir sensibilitats encara que defensen el caràcter respectuós de l’espectacle

Polèmic teatre al cementiri

Polèmic teatre al cementiri

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Allau de queixes a les xarxes socials per la representació d’un espectacle de FiraTàrrega al cementiri municipal de la capital de l’Urgell, Prácticas de vuelo para acabar con el olvido, de la companyia Chroma Teatre. Veïns de la ciutat van criticar el certamen de tenir poc respecte per les persones mortes que reposen al cementiri, la qual cosa des de FiraTàrrega va ser desmentit. El director executiu, Oriol Martí, va defensar que “l’espectacle és 100% respectuós amb l’espai i el descans i repòs dels difunts, no és cap despropòsit”. Amb tot, es va mostrar comprensiu amb les crítiques: “Hem d’entendre totes les sensibilitats.”

En aquest sentit, va avançar que juntament amb la companyia estan estudiant un canvi d’ubicació per a l’espectacle. “Està clar que no ho farem al lloc exacte en el qual vam fer l’assaig”, va dir. Per la seua part, el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, va apuntar que “la nostra actitud és totalment conciliadora” mentre que l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va indicar que “quan des de la Fira van preguntar si cabria la possibilitat d’incloure en aquest espai una obra totalment respectuosa i sensible, em va semblar idoni, de fet jo sóc la primera persona sensible amb el cementiri”.

La proposta de FiraTàrrega que ha estat criticada forma part del Programa de Suport a la Creació. Prácticas de vuelo para acabar con el olvido se centra en un text teatral del dramaturg mexicà Antonio Zúñiga en homenatge als dos brigadistes internacionals que reposen al cementiri de Tàrrega i les restes dels quals van ser exhumades recentment, coincidint amb el desplegament del Pla de Fosses de la Generalitat de Catalunya.

La directora de l’obra, Melina Pereyra, va explicar aquest diumenge, abans de dur a terme l’assaig obert al recinte, que “volem recuperar la memòria històrica i desenterrar els nostres morts per treure’ls de l’oblit” i va afegir que “ho fem amb una peça poètica i visual, apta per a tots els públics”. Aquest no és l’únic espectacle programat al cementiri al festival FiraTàrrega, on també podrà veure’s: Un.Habitants_To make room for us, de Caterina Moroni.

Algunes de les crítiques

El cementiri, seu d’altres activitats culturals

L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va recordar ahir que el cementiri de Tàrrega ja ha acollit altres activitats de caràcter cultural. Així, recentment es va portar a terme un homenatge als dos brigadistes internacionals que reposen al cementiri. L’acte va comptar fins i tot amb un recital de música i va reunir més d’un centenar de persones. D’altra banda, al voltant de la festivitat de Tots Sants en diferents ocasions l’ajuntament targarí havia organitzat visites culturals guiades al cementiri a càrrec de l’escriptor local Xavier García a fi de posar en relleu el patrimoni històric i artístic de la localitat. Durant el recorregut, García explicava als assistents la història que amaguen les sepultures més destacades tant per la seua simbologia com per la singularitat constructiva així com algunes anècdotes com la de quatre amics que sempre jugaven a la botifarra i que es troben enterrats junts tot simulant una partida o bé dos polítics que habitualment protagonitzaven disputes que, curiosament, estan enterrats junts.

tracking