SEGRE

AGRICULTURA INICIATIVA

Tres joves de Tàrrega i Linyola venen a domicili verdures 'lletges' per reduir el desaprofitament d'aliments

Tres joves de Tàrrega i Linyola venen a domicili fruites i hortalisses que no compleixen els requisits estètics de les grans superfícies || Per tal de reduir el desaprofitament d’aliments

Oriol Aldomà i Marc Ibòs, ahir preparant caixes a Bellpuig.

Oriol Aldomà i Marc Ibòs, ahir preparant caixes a Bellpuig.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya es malgasten més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre a Europa la xifra ascendeix a 143.000 milions de tones i el 30% del menjar mundial es malgasta.

Després de conèixer aquestes xifres, així com les experiències personals de diversos agricultors de les comarques del pla de Lleida, que es veuen obligats a tirar molta verdura i fruita perquè no té bon aspecte o no compleix els requisits estètics de les grans superfícies, tres joves de Tàrrega i Linyola (Roger i Oriol Aldomà, de vint-i-sis anys, i Marc Ibòs, de trenta anys) van decidir impulsar el projecte Imperfectus, una empresa ubicada a Bellpuig que “ven fruita i verdura fresca de temporada, de qualitat, de proximitat i amb personalitat, ja que de vegades té formes rares però molt saboroses”, van explicar ahir Oriol i Marc, que també van destacar que “enviem les caixes a domicili, on arriben directament del camp”.

Li aporten comoditat, aliments sans i de proximitat i un estalvi econòmic

Amb Imperfectus, aquests joves pretenen aconseguir diversos objectius. Oriol i Marc van detallar que “volem reduir el desaprofitament d’aliments, aportar comoditat, aliments sans i de proximitat, així com un estalvi econòmic del 20 per cent als clients (ja que els productes són més barats que a les superfícies per les seues formes i mides), pagar un preu just a l’agricultor per la seua dedicació i esforç i reduir el consum de plàstics –ja que les trameses les fan amb capses de cartró biodegradables–.”

Imperfectus només ven sota comanda i compta amb tres caixes diferents: la Imperfectus XXL, d’entre 12 i 14 kg de fruita i verdura variada, ideal per a les famílies; la Fruita, d’entre 8 i 10 kg de fruita, i la Imperfectus, d’entre 0 i 10 kg de fruita i verdura. Els preus oscil·len entre els 22,95 i els 31,95 euros segons si se subscriuen (poden fer-ho setmanalment o cada 15 dies) o si compren de forma esporàdica.

L’objectiu és fidelitzar els clients, que poden assenyalar entre un o dos productes que no els agradin. Des d’Imperfectus completen les caixes amb receptes basades en les verdures i fruites del moment. En referència als productes amb què treballen, tots són d’agricultors de la zona. Per exemple, la patata procedeix de Ponts, les peres, les pomes, les carabasses i les cebes de Barbens, les bledes de les Garrigues, els bròcolis de Lleida i els enciams i les carxofes del Delta de l’Ebre, entre d’altres. L’únic producte que tenen que no és de temporada és el plàtan, “ja que hem començat a treballar amb empreses i és una de les fruites que ens demanen, perquè és fàcil i còmode de menjar,” van apuntar.

Els interessats a contribuir a fer un món més sostenible i humà poden demanar les seues caixes a la pàgina web www.imperfectus.es. També són presents a les xarxes socials Instagram i Facebook.

Bona acollida d’Imperfectus per part de clients i agricultors El projecte Imperfectus va nàixer fa mig any, encara que no s’ha materialitzat fins a principis d’aquest 2020. Els seus impulsors estan contents amb la resposta, tant per part dels consumidors com dels agricultors, sobretot d’aquests últims, “part de la verdura i la fruita que ens porten, abans ni la recollien, i al cap de l’any són molts quilos de menjar sa, boníssim i de qualitat”. De moment els tres joves empresaris preparen caixes Imperfectus dos dies a la setmana (els dilluns i els dijous). Ahir, per exemple, en van enviar una vintena.

tracking