SEGRE

Com combatre els efectes psicològics del coronavirus

Gent als balcons durant el confinament pel coronavirus.

Com combatre els efectes psicològics del coronavirusMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Han passat uns quants dies des que el coronavirus arribés a les nostres vides, esperem per quedar-se per poc temps. La seua sobtada aparició, i el desconegut del Covid-19 ens inunda d’incertesa i falta de control, generant-nos estats d’ansietat. Com ens afecta psicològicament l’aparició del coronavirus? Pot generar-nos trastorns mentals? Quins són els pacients amb trastorns mentals més afectats? Com podem combatre els seus efectes psicològics?

Desde Psicólogos Málaga Consulta 21 han facilitat informació respecte al coronavirus, però des de l’àmbit de la psicologia:

Efectes psicològics ocasionats pel coronavirus

L’efecte que el COVID-19 està generant a nivell mental, tant a portadors com a no portadors del virus, és molt elevat. Ens produeix emocions negatives d’intensitat molt superior a la normal, tals com:

- Nerviosisme o tensió.

- Por paralitzant.

- Preocupació excessiva i incontrolable per emmalaltir.

- Necessitat d’estar informant-se constantment sobre la malaltia.

- Estat d’alerta constant, analitzant les seues sensacions corporals.

- Dificultat per concentrar-se.

- Dificultat per dormir.

Aquests trastorns derivats del coronavirus, si es fan persistents en el temps, poden arribar a ocasionar-nos greus seqüeles en la nostra salut mental i derivant possiblement al seu torn en problemes físics relacionats.

Com combatre els efectes psicòlegs del COVID-19 a nivell general

Per combatre el malestar psicològic que genera el coronavirus, el principal és evitar la sobreinformación, ja que l’excés d’informació només incrementa les nostres emocions negatives. L’ideal és consultar fonts oficials per informar-nos respecte al virus i posar en quarantena la informació que ens arriba per altres canals, per no ser víctimes de falòrnies o informació poc rigorosa que pot potenciar el nostre malestar.

A nivell cognitiu, és recomanable posar en ordre tota la informació que tenim, per anar acceptant a poc a poc la situació de manera objectiva i gestionar les nostres emocions adequadament. Per a això, podem identificar els pensaments que ens generen malestar, reconèixer-los i gestionar-los quan siguin intrusius i distorsionats. Qüestiona la seua validesa i tracta de buscar-ne d’altres menys catastrofista i apocalíptics.

A nivell emocional, és important identificar les teues emocions i acceptar-les. No ens alimentem de la por i de la preocupació quan aquestes són emocions normals i ens ajuden a afrontar les situacions de manera més adaptativa, així que no vulguis no tenir-les, però tampoc no t’hi obsessionis.

Per ajudar la gestió emocional també és recomanable compartir les teues emocions amb aquelles persones que et puguin entendre i calmar quan et sentis molt ansiós.

Tanmateix, no caiguis en la trampa i contribueixis a propagar la por amb falòrnies. Intenta parlar sobre altres temes perquè el nostre dia no giri entorn d’aquest tema i evitar en increment de la preocupació.

A nivell conductual, realitza activitats gratificants a casa, que t’ajudin a distreure’t i relaxar-te.

En definitiva, intenta mantenir una actitud optimista i, sobretot, objectiva. Cuidem la salut, i no només la salut física, sinó també la psicològica.

Si et trobes molt angoixat amb la situació contacta amb un psicòleg perquè t’ajudi a gestionar aquesta situació.

Trastorns psicològics derivats del coronavirus amb tractament especial

A més de les conseqüències generals derivades del coronavirus, existeixen 2 trastorns psicològics sobre els quals, a més, ens agradaria posar èmfasi, pels riscos addicionals que comporten:

- Trastorn hipocondria (trastorn d’ansietat per malaltia)

- Trastorn obsessiu compulsiu (TOC).

Trastorn d’ansietat per malaltia (Hipocondria)

Què és?

El que anteriorment es denominava trastorn hipocondria, en el dia d’avui es coneix com a trastorn d’ansietat per malaltia, consisteix en la preocupació o por de patir o contreure una malaltia greu.

Davant de l’aparició del coronavirus, les persones que pateixen aquest trastorn es preocupen de manera excessiva i desproporcionada per contagiar-se, el que els porta a viure d’una manera molt angoixada i generar-los nivells molt alts d’ansietat, alarma i conductes de comprovació constants (per exemple, atenció excessiva a si existeixen signes de símptomes relacionats amb el COVID-19).

Normalment no pateixen símptomes somàtics, i si n’hi ha, són lleus, per la qual cosa la persona amb trastorn d’ansietat per malaltia, realitza mala interpretació dels seus símptomes sense evidències mèdiques que ho corroborin.

Quin és el tractament?

En primer lloc, descartar que no hi ha cap patologia real i, una vegada s’hagi descartat, seria necessari assistir a teràpia psicològica, amb tècniques de l’enfocament cognitivoconductual, per treballar amb el pacient:

La simptomatologia ansiosa del pacient, identificant les creences respecte a la seua salut i qüestionar les evidències d’aquestes, mitjançant la reestructuració cognitiva.

Un compromís a no realitzar comprovacions contínues, recerques per internet o revisions mèdiques, sense base fonamentada.

A més, veiem fonamental treballar l’acceptació d’emocions i sensacions amb l’ajuda de tècniques de relaxació i respiració diafragmàtica.

Transtorn Obsessiu Compulsiu (TOC) de neteja o contaminació

Què és?

El trastorn obsessiu compulsiu és un trastorn que es caracteritza per pensaments obsessius i compulsions, és a dir, pensaments, imatges o impulsos intrusius i freqüents que generen ansietat i afecten negativament el benestar.

En ser tan desagradables, la persona intenta evitar o eliminar aquests pensaments, i realitza compulsions o rituals per disminuir aquestes obsessions i l’ansietat que desencadena.

El TOC amb idees de contaminació, està caracteritzat per una por intensa de la brutícia, els gèrmens o a infectar-se d’alguna malaltia. Per a això, les persones dediquen gran quantitat de temps a rentar-se o desinfectar.

Quin és el tractament?

En aquests casos és indispensable posar-se en mans d’un psicòleg per aprendre a manejar la situació, sent la teràpia cognitivoconductual la més efectiva per a aquest tipus de trastorn. Recorda que encara que ens trobem en un moment on no és gens recomanable sortir del domicili, pots posar-te en mans d’un psicòleg online.

La tècnica més útil és la de prevenció de resposta, on la persona aprèn a gestionar l’ansietat gràcies a l’adquisició d’eines per controlar les seues obsessions i reduir les compulsions.

tracking