SEGRE
Fer o ser

Fer o serWARI.CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Va ser la Revolució Industrial que ens va adoctrinar en el fer. Constantment estem fent alguna cosa. Fins i tot quan ens asseiem al sofà, després de la jornada per relaxar-nos, el que fem és mirar algun dispositiu electrònic o llegir un llibre o truquem a algú, etcètera.

També el ritme frenètic de les ciutats ens ha fet ser persones multifuncionals. Una mare o un avi és capaç d’atendre el telèfon, al temps que prepara el berenar de la canalla i mira el que fa el seu fill o nét. Quantes vegades m’he sorprès jo sola dinant mirant el mòbil, en l’únic dia de la setmana que tinc una estona per a mi!

El fer el tenim molt ben après. Copiem dels nostres adults els procediment de fer. Quasi que a l’escola ens adoctrinen perquè estiguem fent alguna cosa constantment. I els dies de festa o les estones lliures les dediquem a seguir la llista de coses per fer que tenim al cap.

Quantes vegades al dia SOM? I què vol dir SER?

El ser ho abasta tot. És el nostre substrat, és el nostre centre. És allò profund, silenciós i estable que sempre hi és. És la nostra caixa d’eines, l’espai d’on surten totes les solucions i tots els nostres impulsos creatius. Quan deixem de fer ens és més fàcil contactar amb nosaltres mateixos, de sentir-nos d’una manera global i plena.

El nostre dia a dia que hem creat ens exigeix que fem constantment. Si ens quedem només amb el fer, probablement al principi d’haver acabat de fer una cosa ens sentirem satisfets, però de seguida ens entrarà l’ànsia de fer una altra cosa. Si ens centrem a ser mentre fem el que haguem de fer, la sensació de satisfacció es torna permanent.

I com es fa, això de ser?

Sent conscient constantment de tot el que generem interiorment i exteriorment. Posant atenció plena en allò que està succeint. Tant senzill com quedar-me en l’aquí i l’ara.

EXERCICI PRÀCTIC Hi ha un temps pel fer, un altre per l'estar i un altre pel ser. En el fer tu col·loques el cos en una posició adequada. Quan el cos ja està col·locat, el fer desapareix i sorgeix l'estar. En aquesta fase et relaxes, respires i observes les reaccions que es produeixen en el teu organisme i la teva ment. La fase del ser apareix quan tu has creat les condicions psicofísiques idònies i pots entrar en silenci i contemplació.

Fer o ser

Fer o serWARI.CAT

tracking