SEGRE

Inspirat en fets reals

'Cisco', la primera novel·la gràfica de Josep Salvia, és un mosaic sobre la Guerra Civil.

Inspirat en fets reals

Inspirat en fets reals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb un dossier sota el braç es va plantar al Festival del Còmic d’Angulema de fa tres anys, a França, a la recerca d’una editorial. Duia una història en blanc i negre de la Guerra Civil i l’exili republicà i la idea era buscar algú que estigués interessat a publicar-la. “És la fira més important d’Europa i, finalment, vaig fer tractes amb un editor; aquella història no va veure la llum, però, de tot el treball que vaig fer, en vaig aprendre molt i pel camí vaig trobar-me amb un personatge que es va convertir en el còmic que finalment publico”, explica Josep Salvia, il·lustrador natural de Mollerussa i autor de la novel·la gràfica Cisco.

El seu traç és net, sense ombres, arriscat i directe. “D’entrada, em volia dedicar a la il·lustració, i m’hi vaig dedicar una bona temporada, fins que vaig sentir la necessitat d’explicar històries.” Concretament, les relacionades amb la Guerra Civil, un període que el fascina “perquè va ser molt complex des d’un punt de vista polític, alhora que va estar ple de contradiccions des de la perspectiva de les persones que la van viure”. El fil conductor són els records particulars d’un veí de Torregrossa que era del POUM i que va lluitar al bàndol republicà durant el conflicte. El que ell va explicar-li articula una novel·la que va més enllà del personatge concret per crear un mosaic col·lectiu més ampli: “No pretenc explicar la veritat del que va passar, sinó unes històries possibles a partir del que ens ha arribat a través de la memòria col·lectiva.” Des del primer moment va gaudir de la complicitat dels editors d’Evolution Cómics, i això li va donar confiança per tirar endavant, “malgrat que no havia pensat mai que em dedicaria a ser el guionista i no les tenia totes a l’hora de fer avançar els esdeveniments i els personatges”. Content amb el resultat final, tot i que sempre retocaria per defecte professional, Josep Salvia viu Cisco com un homenatge a una generació que es va veure forçada a viure un episodi de la nostra història que va treure el millor i el pitjor de la gent.

Una novel·la en blanc i negre Els aficionats al còmic no renegaran mai dels grans clàssics que els acompanyen des de petits. Molts, però, en fer-se grans, també busquen històries més properes, més emotives, més complexes i dibuixades amb vinyetes més personals. Cisco: una guerra, un país, un hombre arriba a les llibreries sota el segell Evolution Cómics, de la casa Panini. De la mateixa manera que al cinema sempre és millor mostrar amb imatges que fer parlar els personatges, la novel·la de Salvia és molt visual i busca la complicitat del lector amb un estil que alguns relacionen amb la ploma de Frank Miller (Sin City) o Mike Mignola (Hellboy).

tracking