SEGRE

'Mindfulness', viure des de l'atenció plena

'Mindfulness', viure des de l'atenció plena

'Mindfulness', viure des de l'atenció plena

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Escrit per Ananda Ioga

Estudis psicològics demostren que les persones que mediten de manera habitual són més felices que la mitjana. Meditar regularment redueix l’ansietat, l’estrès, la irritabilitat i l’impacte de malalties com el dolor crònic, i el càncer. A més, millora la memòria i reforça el sistema immunològic.

Què és això de meditar?

És estar aquí i ara present sentint tot el que succeeix dins i fora de mi. Quan em desperto sento com s’obren els ulls i observo com i on estic. Quan em rento la cara noto l’aigua a la meva pell i alhora observo la ment com parloteja. Quan em miro al mirall em veig a mi. Quan camino cap a la cuina observo quina temperatura fa, com estic respirant. Quan m’alimento ho faig en exclusiva, mastegant conscient que estic nodrint el meu cos. Quan camino sento les meves cames com es mouen, els meus peus recolzant-se al terra i observo el meu voltant. Molts pensen que meditar és quedar-se en blanc, però com més desitgem que els pensaments callin, més força tenen. La proposta del mindfulness o atenció plena és deixar de manipular l’instant present. El mindfulness ens porta a abraçar tot el que està succeint des del cos, les sensacions, les percepcions, les emocions, els pensaments, l’entorn...

Meditar es torna la cosa més simple quan l’entenem i l’apliquem a la nostra vida diària. Senzillament, em quedo aquí copsant tot el que està passant.

Per què em costa tant viure el present?

Les connexions neuronals són summament ràpides, això vol dir que la nostra ment és la part de nosaltres mateixos més moguda i volàtil, boja i alhora brillant.

Com aquieto aquesta ment?

Tornant al moment present constantment.

Exercici pràctic

  • On et trobis, seu amb l’esquena recta, si és possible separa’t una mica perquè l’esquena no es recolzi i posa els peus plans al terra. Fixa la mirada en un punt, tanca els ulls i procura evitar el moviment ocular.
  • Concentra’t amb la respiració, com entra i surt l’aire del teu cos. Contacta amb les diferents sensacions que et proporciona cada inspiració i exhalació. Analitza la respiració sense buscar res especial. Deixa que la respiració sigui genuïna, sense emetre cap canvi.
  • És possible que al cap d’uns moments la teva ment comenci a divagar. Quan això succeeixi, torna a centrar-te en la respiració sense esforçar-te gaire. L’acte d’adonar-te que la ment es dispersa i de recuperar l’atenció sense criticar-te és fonamental per a la pràctica de la meditació mindfulness.
  • Possiblement, la teva ment es calmarà per complet (o no). I encara que ara tinguis una sensació d’una tranquil·litat absoluta, potser només sigui passatgera. Si sents que estàs enfadada o nerviosa, observa que aquesta sensació també pot ser passatgera. Passi el que passi, deixa que sigui com hagi de ser.
  • Passat un minut, obre els ulls i pren consciència d’on estàs.
tracking