SEGRE
Camí ral

Camí ral

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la segona part de Don Quixot, el cavaller manxec i el seu fidel escuder Sanxo s’adrecen a Barcelona, “archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes”, etcètera, seguint el camí Ral que travessava de ponent a llevant la plana de Lleida, encara que d’aquest desplaçament, la novel·la no en dóna cap informació. En concret, Miguel de Cervantes només explica al respecte, en el capítol LX, que “en más de seis días no le sucedió cosa digna de ponerse en escritura”.

Ara, coincidint amb la commemoració dels 400 anys de l’aparició de l’obra i de la mort del seu autor, dues veïnes d’Alcoletge, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat, acaben de publicar un llibre a l’editorial Apostroph que codirigeixen sobre el referit viatge en el trajecte comprès dins dels territoris catalanoparlants, des de Fraga fins a les portes de la ciutat comtal, per la ruta de l’històric camí del blat a través del Baix Cinca, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, l’Anoia i el Baix Llobregat de la divisió comarcal vigent avui dia. Es titula Guia del Quixot per terres de parla catalana i ve il·lustrat amb fotografies de Llorenç Melgosa i dibuixos de Jordi Zaldívar.

Els lectors del treball glossat no es trobaran tant amb una elucubració a l’entorn de les possibles aventures dels dos personatges en el decurs dels sis dies de marxa, sinó amb una recreació dels pobles i paisatges que hi devien veure.

Gràcies a una feinada exhaustiva d’investigació històrica, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat passen revista a les principals poblacions del recorregut tal com eren o estaven en aquella època, a principis del XVII, comparant-lo si s’escau amb el present. Es tracta d’un exercici molt interessant, completat amb un minuciós llistat d’atractius de tot ordre que hi pot visitar el viatger actual, des de llocs d’interès monumental o natural, festes i fires locals, llegendes i tradicions, dites i refranys populars, curiositats diverses, receptes típiques i establiments recomanats per aturar-s’hi a menjar o dormir.

I és que, tal com afirma l’Anna Sàez al pròleg del llibre, aquest curiós volum bellament editat consisteix en “una guia turística que, a la vegada, és una declaració d’amor a la lectura”.

CUINA REAL Casa Pont. Bell-lloc d'Urgell, N-II Km, 478, 973 717 063 En el suposat itinerari del Quixot de Lleida a Barcelona, trobem vora l’antiga N-II, entre Bell-lloc i Sidamon, el restaurant Casa Pont, que des del 1992 ofereix una cuina arrelada i de qualitat, lluny de fantasies decebedores i altres ensarronades. Bons productes del país, receptes de sempre, de la mà dels germans Esteve i Felip Pont, i de la dona del primer, Imma, que han pres el relleu dels pares, Antoni i Teresa. Amanides tèbies, esqueixada, xató, llauna de verdures al perfum de Porto, esplèndids caragols, òptimes carns a la brasa, entrecot o filet al Cafè París, cuixes i espatlles de corder o de cabrit al forn, pop a la brasa o a la gallega, un llom de bacallà amb gambes deliciós, copes i tulipes de gelats i altres dolces temptacions.

Camí ral

Camí ral

tracking