SEGRE
CatalApp

CatalAppSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui els portem una aplicació que creiem que pot ser útil i polèmica a parts iguals. Es tracta de CatalApp, una eina que ha publicat la Plataforma per la Llengua i que té com a objectiu promoure, com no podia ser d’altra manera, la llengua catalana arreu dels comerços i altres serveis. El seu funcionament és senzill: només cal que cada usuari es registri i accedeixi a la base de dades per cercar un establiment concret. Un cop accedeix a la fitxa ha de valorar de l’1 al 5 l’atenció rebuda pel que fa al català i en base a tres aspectes: atenció oral, atenció escrita i atenció virtual; també s’hi poden veure els comentaris que hi han deixat els altres usuaris. De moment hi ha més d’un milió i mig de comerços esperant frisosos les valoracions i crítiques dels usuaris. La idea principal, com asseguren a la seva web, és crear un rànquing dels comerços amb millor responsabilitat lingüística i els que menys, una “policia ciutadana” de l’ús del català que acabi afavorint el que la mateixa Plataforma marca al seu lema: “Viure 100% en català”.

Això és, dit d’una altra manera, marcar digitalment els comerços que atenen en català i els que no, cosa que ha provocat, en temps d’enfrontaments polítics, una forta polèmica a la xarxa. Poc després del seu llançament diverses entitats, plataformes i persones individuals demanaven el tancament de l’aplicació de les plataformes de distribució App Store i Google Play; fins i tot es va crear una petició a Change.org. Un altre debat és si aquest tipus d’aplicacions afavoreixen les empreses més riques i amb més poder de canvis i van en detriment de les que no es poden permetre canvis en la seva estructura o web comercial. La idea no és nova. Tripadvisor és una de les grans plataformes d’abast mundial que han popularitzat les opinions dels establiments per tal de servir com a guia digital basada en les experiències de milions d’usuaris.

CatalApp es basa en les experiències viscudes en un nínxol molt reduït com és la llengua i en un entorn encara més petit, Catalunya. Si la volen provar la tenen de forma gratuïta a les botigues d’Apple i Android.

Els preguntem. Què en pensen?

CatalApp

CatalAppSEGRE

tracking