SEGRE

EDUCACIÓ INFORME

Almenys vuit col·legis, amb l’‘excés’ d’immigrants que abaixa el nivell

Un estudi indica que el rendiment acadèmic és pitjor si se supera el 30% || A la ciutat hi ha col·legis en què són més de la meitat de l’aula i fins arriben al 80%

Una aula buida durant la vaga del passat 26 d’octubre.

Una aula buida durant la vaga del passat 26 d’octubre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Almenys vuit centres educatius de la ciutat de Lleida tenen una concentració d’immigrants a les aules com la que un estudi alerta que resulta perjudicial per al rendiment acadèmic dels alumnes. L’estudi, elaborat pels professors Josep Oriol Escardíbul i Jorge Calero, de la Universitat de Barcelona, a partir de dades de les proves d’adquisició de competència matemàtica Pisa-2012 i publicat per l’Observatori Social de La Caixa, determina que una concentració superior al 30% afecta de manera negativa en els resultats dels estudiants autòctons i a partir del 40%, també els mateixos immigrants (vegeu SEGRE d’ahir).

De fet, en alguns dels centres lleidatans el percentatge d’alumnes d’origen estranger supera el 50% i fins i tot arriba al 80%, qüestió de què va alertar també el síndic de Greuges de Catalunya.

Proposen reservar places en centres públics i concertats per repartir els que van arribant

Representants sindicals del sector de l’educació van apuntar que l’afectació de la concentració d’immigrants en el rendiment depèn del nivell d’alfabetització amb què arriben, que varia en funció de la zona de la qual provenen, i de la implicació de les famílies en l’escolarització dels seus fills.

En aquest sentit, escoles en aquesta situació proposen organitzar tallers per a pares, més recursos per atendre els alumnes i un canvi de mentalitat de les famílies perquè apostin per aquestes escoles.

Els sindicats assenyalen, a més, que l’entorn dels centres influeix directament en la composició del seu alumnat ja que, si és en una zona amb habitatges vells i de lloguer barat, és més fàcil que siguin ocupades per persones amb pocs recursos que escolaritzen després els nens en aquests col·legis. Al seu torn, la concentració foragita les famílies autòctones i es perpetua la segregació. Per això, proposen que en la preinscripció Ensenyament reservi unes places en tots els centres, públics i concertats, per escolaritzar els immigrants que arriben amb el curs començat i no col·locar-los, com ara, en els que tenen vacants, que són els més segregats. També proposen modificar el mapa escolar.

La formació considera que l’anunci de Mariano Rajoy de suspendre els seus efectes acadèmics fins a assolir un pacte educatiu “no és cap concessió”. Així mateix, la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes impulsa una vaga de deures els caps de setmana d’aquest mes i defensa recuperar el temps en família. Tanmateix, la Federació de Pares de Catalunya no la secunda.

Una altra aturada contra les revàlides el 24 i vaga de deuresEl Sindicat d’Estudiants va anunciar ahir una nova convocatòria de vaga educativa per al proper dia 24 contra les revàlides de la llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa.

tracking