SEGRE

COMERÇ CALENDARI

Vint-i-set dies seguits amb les botigues obertes a Lleida

El comerç local va iniciar ahir la marató fins a Nadal || Els sindicats critiquen el desgast que suposa per als empleats

El Black Friday va iniciar divendres la campanya de Nadal.

El Black Friday va iniciar divendres la campanya de Nadal.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des d’ahir, 28 de novembre, fins a la vigília de Nadal, el 24 de desembre, les botigues de Lleida podran obrir cada dia si així ho desitgen, i completar tota una marató de 27 dies seguits d’obertura en l’època de compres més intensa de tot l’any. Hi ha cinc festius entre aquestes dates, però tots han estat declarats aptes per a l’obertura per la Generalitat (6, 8, 11 i 18 de desembre) i la Paeria, que va fixar el 4 de desembre com un dels dos festius autoritzats de designació municipal.

El president de la Federació d’Associacions de Comerciants de l’Eix, Llorenç González, va apuntar que potser no són necessaris tants dies seguits perquè aquesta situació va en contra de la conciliació laboral i familiar, però va afirmar que “hem d’obrir perquè mai saps el dia que et vindrà la gent a comprar”.

Els sindicats afirmen que els treballadors no cobren a preu de conveni les hores extres que fan

Va assenyalar que a l’Eix les botigues obriran tots els festius autoritzats, malgrat que va augurar que el dia amb menys seguiment serà l’11 de desembre. A més, va advertir que el 2017 encara hi haurà més dies consecutius de botigues obertes ja que la Paeria ha autoritzat l’obertura de l’últim diumenge de novembre, per proximitat amb el Black Friday, i el 31 de desembre.

Calendari dels 27 dies seguits

Del 28 de novembre al 24 de desembre. Són els dies que podran obrir les botigues de Lleida de forma ininterrumpuda. 4, 6, 8, 11 i 18 de desembre. Festius en què els comerços tenen autoritzada l'obertura.
  “Aquests dies obrirà gairebé tothom. L’aposta és per fer-ho el màxim nombre d’hores possibles, tot i que la rendibilitat per hora és qüestionable”, va apuntar Josep Bellera, president de la Zona Alta, que va atribuir aquest model a la forta competència al sector. Bellera va lamentar també que aquesta situació dificulta la tasca del petit comerciant, que té menys personal per rotar, com fan les grans superfícies.

Precisament, els sindicats denuncien el desgast que implica aquesta situació per al personal de les botigues. “És una sobrecàrrega de treball espectacular, els treballadors arriben al gener fets pols. A més, en molts casos no hi ha cap compensació econòmica per les hores, però encara que n’hi hagués no crec que valgués la pena”, va afirmar Carme Valls (UGT). “Serà un mes duríssim”, va corroborar Paqui Moral, de Comissions Obreres. “Es faran moltes hores extres amb una compensació mínima, per no dir que no n’hi haurà cap, perquè les hores o es paguen sota conveni o no es paguen. I difícilment es poden reclamar, per por a les represàlies laborals”, va afegir Moral. El problema, va indicar, és que les petites empreses no contracten més personal i esquiven aquestes dates intensificant la càrrega de treball que suporten els empleats.

A més dels possibles incompliments de la normativa laboral, el gran nombre d’hores de treball d’aquests dies impedeix als treballadors del sector poder descansar i conciliar la vida laboral i familiar, per exemple, anant ells també a fer les seues compres nadalenques.

tracking