SEGRE

SERVEIS NETEJA

Esborradors de pintades

Dos brigades fixes d’Ilnet i una tercera de reforç eliminen els grafitis il·legals de la via pública amb aigua a pressió o pintant a sobre || Durant l’any passat van treure’n 2.139, i són els de contingut ofensiu i els fets en edificis públics aquells que s’esborren més ràpidament

Un operari, repintant a sobre d’un grafiti al carrer Maragall aquesta setmana.

Un operari, repintant a sobre d’un grafiti al carrer Maragall aquesta setmana.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Segur que tots hem vist més d’una vegada alguna pintada, grafiti o un tag (una firma) en una façana o en un element del mobiliari urbà. I moltes vegades podem veure operaris eliminant-los amb aigua a pressió o amb pintura. I no és estrany, perquè només l’any passat, els empleats d’Ilnet, empresa concessionària del servei de recollida d’escombraries i neteja viària, van retirar 2.139 pintades de la via pública que se sumen a les 1.660 de l’exercici anterior.

Per norma, els operaris eliminen aquells grafitis o pintades il·legals amb algun contingut ofensiu o que es troben en edificis públics. En el cas de trobar-se en façanes particulars, són els propietaris els que han de comunicar-ho i donar l’autorització per retirar-los. “Així ens evitem problemes”, explica un operari, que afegeix que “ens hem trobat de tot, des de frases enginyoses fins a declaracions d’amor en tota regla o vulgaritats absurdes”.

De mitjana, els operaris tarden sis dies a eliminar una pintada des que reben l’avís

Els empleats utilitzen dos procediments diferents per esborrar aquestes pintades: amb decapant i aigua a pressió, en superfícies de pedra; o, amb pintura en parets i un altre tipus de materials, després de realitzar proves de color i aconseguir un to molt similar al de la paret.

Amb l’objectiu de mantenir una via pública més neta, aquest any Ilnet ha augmentat en un 45 per cent els serveis de neteja de grafitis respecte al 2015. Així, actualment hi ha dos brigades que actuen en torns de matí, una en la coneguda com a primera corona (des del passeig de Ronda fins a l’avinguda del Segre) i una altra que fa el mateix als barris, i hi ha un tercer equip de reforç.

“No hem detectat un increment de les pintades, simplement hi ha més personal dedicat a això, per això augmenten els grafitis il·legals eliminats”, matisen fonts de l’empresa. S’estima que el cost del servei ascendirà als 138.741 euros aquest any, segons d’Ilnet i, de mitjana, transcorren sis dies des que els operaris reben l’avís fins que esborren la pintada.

Lleida

El descens de les peticions d’artistes per pintar grafitis a la via pública de la capital en els últims anys ha portat la Paeria a eliminar la borsa d’artistes urbans com a tal. “Ho hem convertit en una sol·licitud més simple per tramitar les peticions que arribin. Solíem rebre entre 15 i 18 propostes cada any, però en la convocatòria d’aquest 2016 n’hem rebut només dos”, expliquen fonts municipals. Així, aquells artistes urbans que desitgin pintar en alguna de les zones habilitades han de presentar una sol·licitud a l’àrea de Joventut juntament amb un esbós de l’obra que es vulgui plasmar, la qual cosa pot limitar la improvisació que caracteritzen algunes de les creacions artístiques urbanes, van manifestar alguns grafiters. La Galeria dels Grafitis, al Parc de l’Aigua, amb una vintena de murs construïts quan va ser urbanitzada la zona; un mur de les piscines del Secà o altres a la plaça Joc de la Bola o a Xavier Puig i Andreu (Pardinyes) són algunes de les ubicacions obertes a grafiters (sota permís).

Un operari, repintant a sobre d’un grafiti al carrer Maragall aquesta setmana.

Un operari, repintant a sobre d’un grafiti al carrer Maragall aquesta setmana.

tracking