SEGRE

EDUCACIÓ

La majoria d'instituts de Lleida tenen càmeres en passadissos i accessos

Pares i estudiants en desconfien, però no s’han plantejat demanar-ne la retirada

Una càmera a l’institut Guindàvols en un passadís on hi ha taquilles d’alumnes.

Una càmera a l’institut Guindàvols en un passadís on hi ha taquilles d’alumnes.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Bona part dels instituts de Lleida tenen instal·lades càmeres de vigilància als accessos i alguns passadissos per qüestions de seguretat, però només miren les imatges si ocorre algun incident. La Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans en desconfien, però no en demanen la retirada.

La majoria d’instituts de Secundària de Lleida tenen càmeres de vigilància als accessos i en alguns passadissos, però no a les aules, a diferència del Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, que en va instal·lar una en aula d’ESO abans de Nadal i que va retirar aquesta setmana després de l’oposició d’Ensenyament (vegeu el desglossament). A la capital, el Guindàvols va ser dels primers instituts a col·locar-les, fa quinze anys, segons el director, Jesús Castillo. En disposen d’una dotzena “en zones de passada, no d’activitats lectives, per controlar els accessos, garantir la seguretat i que ningú forci les taquilles, per exemple”.

Va destacar que funcionen com a elements dissuasius i que només es miren les imatges (el director o el cap d’estudis) quan hi ha algun incident. “En una ocasió la policia ens va demanar els enregistraments perquè es va produir el robatori d’una bicicleta a l’exterior”, va explicar. També tenen càmeres en passadissos o accessos els instituts Gili i Gaya, Joan Oró, Màrius Torres, Josep Lladonosa, la Mitjana i Caparrella. Al Manuel de Montsuar només n’hi ha a l’exterior perquè veuen “policial i controlador” posar-les en passadissos, mentre que al Ronda i al Torre Vicens n’hi ha als accessos. A

comarques, tenen càmeres els instituts Manuel de Pedrolo i Alfons Costafreda de Tàrrega. A l’Antoni Torroja de Cervera n’hi ha a l’exterior de l’històric edifici i a l’institut La Segarra se’n van instal·lar arran de diversos robatoris per poder registrar les entrades, informa X. Santesmasses.

A Mollerussa, compten amb càmeres als accessos els instituts La Serra i Mollerussa per seguretat, a l’estar als afores, i per evitar robatoris i actes vandàlics fora de l’horari escolar. També en tenen als accessos els centres concertats del Carme de Primària, i La Salle, de Secundària, informa J. Gómez.

A Balaguer, l’institut Almatà sí que en té en passadissos i a l’exterior, però no el Ciutat de Balaguer. A Tremp estan instal·lant-les ara per evitar vandalisme de persones que es colen al centre, mentre que a Sort no les veuen necessàries.

Les càmeres proliferen malgrat els recels de pares i alumnes. La presidenta de la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya, Elisa Solé, considera que les càmeres als centres educatius, tant en aules com en passadissos, atempten contra la privacitat dels alumnes. No obstant, va afirmar no haver rebut queixes de moment i va afegir que si pares d’instituts amb càmeres sol·licitessin a Ensenyament que les retirés, donarien suport a la petició. Per la seua part, la representant a Secundària del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans va dir que les càmeres no “ens semblen del tot bé perquè ens fan sentir controlats”, però va reconèixer que estan informats de la seua ubicació i que es col·loquen per evitar robatoris o conflictes, per la qual cosa no s’han plantejat reclamar-ne la retirada.

Una càmera a l’institut Guindàvols en un passadís on hi ha taquilles d’alumnes.

Una càmera a l’institut Guindàvols en un passadís on hi ha taquilles d’alumnes.

tracking