SEGRE

CIÈNCIA

Proves d'ADN a Gardeny per descobrir infidelitats

Neodiagnostica, a Gardeny, fa aquest tipus d’anàlisis en peces íntimes || La seua activitat principal són les proves de paternitat, de les quals és referent estatal

Els tècnics de Neodiagnostica, analitzant una peça de roba interior per a una prova d’infidelitat.

Els tècnics de Neodiagnostica, analitzant una peça de roba interior per a una prova d’infidelitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les anàlisis d’ADN estan deixant de ser una cosa pròpia de sèries i pel·lícules. A tall d’exemple, l’empresa lleidatana Neodiagnostica, amb més de deu anys de trajectòria i ubicada des de l’agost passat al parc científic i tecnològic de Gardeny, va practicar l’any passat més de 700 proves d’ADN, la immensa majoria de paternitat per a qüestions oficials, però algunes també d’infidelitat, a través de l’anàlisi de taques en peces íntimes. Ruben Garcia i Gerard Plaza, els biòlegs i biotecnòlegs de l’empresa, van explicar que els arriben peticions de proves d’infidelitat “de tant en tant”. En aquests casos, els envien, per exemple, un tros de llençol i unes calces o uns calçotets per tenir una mostra de referència, i al laboratori determinen si es tracta de semen o fluix vaginal i si les mostres són coincidents o no. “No jutgem la situació de ningú, només proporcionem informació científica”, van remarcar.

En tot cas, van subratllar que la seua activitat principal és la genètica de filiació, és a dir, la que permet relacionar l’ADN de persones per via paterna o materna, i van destacar que compten amb l’acreditació de qualitat ISO 17025, que permet que els seus informes siguin acceptats per qualsevol òrgan judicial i també formar part de la Comissió Nacional per a l’Ús Forense de l’ADN.

Van recalcar que són un dels quatre laboratoris privats de l’Estat, i l’únic a Catalunya, capacitats per efectuar les proves de paternitat, que ambaixades i consolats requereixen a persones d’origen estranger que sol·liciten un reagrupament familiar, ja que han de demostrar que els nens que volen portar al país són els seus fills. Analitzen mostres procedents de tot l’Estat i de l’estranger, ja que col·laboren amb diferents laboratoris que recullen les mostres de l’ADN que després ells analitzen a Gardeny.

Van assenyalar que l’any passat van efectuar quatre-centes proves d’aquest tipus, mentre que unes altres dos-centes van ser proves de maternitat i paternitat per a casos de gestació subrogada, no permesa a Espanya però sí en altres països. En aquests casos, els pares biològics han de demostar que ho són amb una prova d’ADN per poder portar al país els nadons gestats a l’estranger.

L’empresa també va efectuar cent deu anàlisis d’estupefaents en mostres de cabells, que en funció de la seua longitud els permet determinar la presència de drogues fins a l’últim any. Els tècnics van explicar que de vegades les demanen en casos de divorcis com a proves en reclamacions de la custòdia de fills i també com a atenuants d’alguns delictes.

Els tècnics de Neodiagnostica, analitzant una peça de roba interior per a una prova d’infidelitat.

Els tècnics de Neodiagnostica, analitzant una peça de roba interior per a una prova d’infidelitat.

tracking