SEGRE

URBANISME PATRIMONI

La Paeria desencalla la reparació urgent de la muralla de Gardeny

Ho va anunciar el 2014 i inclou reforçar la garita, reparar una esquerda i estabilitzar el tram || Pressupost de 67.200 € i la Diputació subvenciona un terç del cost

Tram de la muralla de Gardeny on s’actuarà ben aviat i que fa temps que està tancat.

Tram de la muralla de Gardeny on s’actuarà ben aviat i que fa temps que està tancat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria traurà a licitació a la fi i “de forma immediata” la reparació d’un tram de la muralla sobre el camí de Ronda del Turó de Gardeny, una actuació que el juny del 2014 ja va ser considerada “d’urgència” pel departament municipal d’Arqueologia donat l’estat de deteriorament del mateix i després de determinar que la muralla estava descalçada. El projecte d’execució, que compta amb un pressupost de 67.222,87 euros (dels quals la Diputació en subvenciona 26.666), té un termini d’execució de dos mesos i mig. El conjunt arquitectònic templer, que va ser construït el segle XII i ampliat en els segles XVII-XVIII per transformar-lo en un fortí militar, està declarat com a bé cultural d’interès nacional.

En concret, el projecte contempla restaurar una superfície de 380 metres quadrats, corresponents a la torrassa de la cantonada, la garita i el llenç de muralla on estan ubicades les sis troneres. Tot aquest espai equivaldria a una longitud lineal de setanta metres de muralla, amb evidents signes de deteriorament. L’objectiu de la intervenció és garantir l’estabilitat del conjunt i perfilar el pany de paret i les troneres existents. També es preveu pavimentar la superfície de la torrassa per evacuar les aigües superficialment cap a la plataforma principal i evitar, així, la filtració a l’intradós de la torre (superfície inferior d’un arc o volta).

Per cosir l’esquerda més visible del mur i reforçar-ne l’estructura, es perforarà el mateix per deu punts (sis a una cara i quatre en l’altra) i s’incorporaran en cadascun d’aquests tres barres d’acer inoxidable. En el cas de la garita, també es durà a terme un reforç estructural a sobre de l’obertura d’accés amb el mateix sistema de perforació. L’àrea de Gardeny on s’actuarà un cop s’adjudiquin les obres d’execució i reforç, està actualment tancada com a mesura de prevenció i de seguretat.

D’altra banda, aquest matí poden visitar-se de forma gratuïta les muralles medievals d’Anselm Clavé, ubicades als baixos del número 47. S’hi conserva un tram de la muralla feudal del segle XIV.

tracking