SEGRE

UNIVERSITAT

Alarma entre 180 investigadors de la UdL per canvis als seus contractes

El Govern central va obligar a transformar-los d’obra i servei a pràctiques amb efecte retroactiu || Temen perdre drets com la cobertura sanitària europea i la liquidació

Imatge d’arxiu d’investigadors de l’IRBLleida treballant en un laboratori.

Imatge d’arxiu d’investigadors de l’IRBLleida treballant en un laboratori.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els investigadors predoctorals de tot Espanya, uns 180 a la UdL, estan en alerta per un canvi en les seues condicions contractuals que temen que pugui suposar una precarització més gran i pèrdua de drets laborals. El canvi va ser implantat pel Govern central l’estiu del 2015 amb efectes retroactius en la vida laboral des del 2014 i suposa transformar contractes per obra i servei (model 401) en contractes en pràctiques (420). En principi, ningú es va adonar de les possibles repercussions d’aquest canvi administratiu, que s’ha posat de manifest després que un investigador tingués problemes per obtenir la targeta sanitària europea. “Hi ha certa confusió amb el tema. La posició de la UdL és que els investigadors han de tenir la màxima cobertura possible i si ara no la tenen seríem favorables a fer marxa enrere en el canvi”, va plantejar el vicerector d’Investigació, Jaume Puy.

A part de la cobertura sanitària, Puy va apuntar que els nous contractes no tindrien dret a liquidació, que amb el model anterior era de quinze dies per any treballat, és a dir entre 1.500 i 2.000 euros, ja que els sous dels predoctorals són precaris i només ronden els mil euros al mes, malgrat la seua formació i la dura competència per aconseguir un d’aquests llocs.

El consell de govern va ratificar la concessió del doctorat 'honoris causa’ a Joan Manuel Serrat

Per la seua part, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) va emetre un comunicat dimarts en què afirma que el canvi de contractes “no suposa pèrdues de drets o prestacions”, a falta de resoldre la qüestió de la cobertura sanitària, que encara no està clara.

tracking