SEGRE

EDUCACIÓ INFANTIL

Educació va donar a la privada diners de guarderies locals

Entre els anys 2012 i 2014 va derivar 81 milions als concerts || Sosté que va prioritzar pagar nòmines als ajuts a ajuntaments

Ros, ahir a la reunió d’Educació a la Femp.

Ros, ahir a la reunió d’Educació a la Femp.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Ensenyament va modificar el seu pressupost el 2012 i el 2014 per dedicar 81 milions d’euros que estaven destinats a subvencionar les escoles bressol municipals a pagar concerts educatius amb centres de titularitat privada. Segons va publicar ahir El Periódico de Catalunya, la mateixa conselleria reconeix aquesta “reassignació” de fons en una carta enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dins d’un plet presentat per una trentena d’ajuntaments, entre els quals hi ha el de Lleida, contra l’impagament d’aquests ajuts. Els fons per a les guarderies municipals es van reduir gairebé un 90%, la qual cosa va ocasionar greus dificultats als ajuntaments per fer front al servei.

La conselleria va argumentar ahir que, entre els anys 2011 i 2012, l’Estat li va retallar 73 milions d’euros destinats a l’etapa de 0-3 anys i de P-3 a P-5. Llavors, la Generalitat, que també tenia greus problemes financers, va decidir prioritzar el pagament de les nòmines dels docents, que en el cas de l’escola concertada assumeix directament el departament. A més, el 2014 es va acordar amb les diputacions que es fessin càrrec dels ajuts a l’etapa preescolar. La llavors consellera Irene Rigau va defensar ahir que “el que es va fer va ser administrar de manera diferent els diners que en aquell moment hi havia”, i va reiterar que “pagar als treballadors és una obligació legal i una prioritat”. “M’estranya molt que algú posi en dubte que s’havien de pagar les nòmines dels professors”, va afegir.

La Generalitat va impulsar la creació de xarxes municipals d’escoles bressol en l’època del tripartit, amb una subvenció de 1.800 euros per plaça dels 5.400 que s’estimava que costaven (les famílies en pagaven 900). A partir del 2011, va decidir abaixar progressivament la seua aportació, que finalment ha quedat reduïda a 875 euros de les diputacions, mentre els ajuntaments cobreixen la resta. La tinenta d’alcalde d’Educació de la Paeria, Montse Parra, es va afegir ahir a una proposta plantejada al Parlament de Catalunya pel grup socialista i el de CSQP perquè la Generalitat torni a pagar els ajuts i els augmenti fins a 1.600 euros per plaça.

Àngel Ros formarà part del seu ple i comissió permanent. La comissió d’Educació de la Femp, que presideix Ros, va aprovar així mateix treballar per combatre l’abandó escolar i l’assetjament i fomentar l’educació inclusiva.

Ros, representant municipal en el Consell Escolar de l’Estat L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va ser escollit ahir per la comissió d’Educació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies com a representant dels municipis en el Consell Escolar de l’Estat. El Consell Escolar és un ens participatiu del ministeri d’Educació que emet dictàmens sobres normatives educatives i elabora informes amb propostes.

tracking