SEGRE

TRIBUNALS

Condemnat a 33 anys l'apunyalador, que es lliura de 48 pel seu trastorn

L’Audiència de Lleida diu que compleixi només dos dècades en un penal psiquiàtric

Alejandro Ruiz, aquest dilluns a l'Audiència de Lleida.

Els Mossos afirmen que les agressions de l'apunyalador neonazi van ser “xenòfobes”Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha condemnat a 33 anys d’internament en un penal psiquiàtric l’apunyalador neonazi per 5 intents d’assassinat i un delicte d’incendi. El tribunal li rebaixa dràsticament la pena (Fiscalia demanava 81 anys de presó) i diu que només haurà de complir dos dècades, a l’estimar com a semieximent el deliri paranoide que pateix.

L’Audiència de Lleida ha condemnat a 33 anys d’internament en un penal psiquiàtric per cinc delictes d’assassinat en grau de temptativa i un d’incendi Alejandro Ruiz Vidal, més conegut com l’apunyalador neonazi, que es lliura d’aquesta forma de 48 anys de reclusió (la Fiscalia en demanava 81), al considerar el tribunal l’eximent incomplet d’alienació mental. Concretament, li imposa sis anys per cada atac i tres per incendi. La sentència insta que el jove, de 23 anys i que cursava tercer curs de Medicina en el moment dels fets, sigui internat en un centre adequat per ser tractat de la seua patologia (fonts judicials van dir ahir que es pot pensar que en un penal psiquiàtric) durant no pas més de 20 anys. L’únic penal psiquiàtric de Catalunya és a Terrassa. Ruiz està pres ara a Saragossa, de forma que podria ingressar en el centre d’aquestes característiques de Picassent (València). L’Audiència rebutja la voluntat de la tesi que el jove de Logronyo sigui inimputable, encara que sí que admet que tenia les seues voluntats notablement limitades per un trastorn delirant.

La sentència dóna per provat que el 22 de setembre del 2014, mogut per un “ànim homicida”, va sortir del seu pis de l’avinguda Rovira Roure de Lleida i durant 15 minuts va atacar cinc persones, quatre d’origen estranger. La sentència assenyala que en tres dels casos hi havia risc vital de no haver rebut assistència mèdica, i diu que no hi ha dubte que l’objectiu era fer mal per l’ús d’un ganivet i per apunyalar les víctimes en zones vitals.

L’Audiència fixa una indemnització de 292.000 euros per a les cinc víctimes del neonazi

Quant a la salut mental de l’acusat, constata la “disparitat de criteris” dels informes. Els forenses van assegurar durant el judici que Ruiz sabia el que feia, i també els psicòlegs de la Generalitat, però metges que el van atendre a Urgències l’endemà dels atacs no van descartar un brot psicòtic.

La sentència atorga més pes a l’informe dels pèrits de la defensa al veure’l més complet i conclou que el jove estava afectat per un trastorn delirant. També aplica l’atenuant de confessió, ja que ell mateix es va entregar a la Policia.

Les víctimes es plantegen presentar recurs davant del Tribunal Suprem Una vegada coneguda la sentència, les víctimes de l’apunyalador neonazi es plantegen presentar recurs davant del Tribunal Suprem al considerar injust que se li apliqui l’eximent incomplet d’alienació mental. En aquest sentit, l’advocat Enric Rubio, que representa dos de les víctimes, va assegurar que no comparteix que l’acusat tingués les capacitats volitives afectades, ja que era conscient del que feia. En aquest sentit, va considerar que la sentència hauria d’haver sigut més dura, encara que va celebrar que es reconegui la seua tesi de temptativa d’assassinat, ja que les víctimes no van poder defensar-se, i que s’apliqui l’agreujant de racisme.

tracking