SEGRE

ENTREVISTA:

David Bonvehí: «El PDeCAT és el partit que més ha fet per la unitat del procés»

El número dos del partit, que ahir es va reunir amb dirigents de Lleida, diu que són els que més se sacrifiquen per la independència i demana responsabilitats per l’enregistrament de què va ser objecte en què implica membres d’ERC

«El PDeCAT és el partit que més ha fet per la unitat del procés»

«El PDeCAT és el partit que més ha fet per la unitat del procés»ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fet que el Govern organitzi un acte per reforçar la unitat entorn del referèndum, no suposa admetre que hi ha divergències entre els independentistes?

El que hi ha són ganes de continuar treballant conjuntament. És un procés complex, en què participen partits amb diferents maneres de fer i de pensar, però la relació és bona.

Des del punt de vista del PDeCAT, entén que fan més per la unitat que altres partits?

Nosaltres ho hem donat tot per la unitat. Quan érem CDC vam apostar per Junts pel Sí, després el president Mas va fer un pas al costat a favor del procés i en tota la nostra acció política en l’últim any i mig no se’ns pot titllar de partidistes, sinó tot el contrari. Hi ha hagut molta generositat, i un dels últims actes de generositat és que el president Puigdemont digui que ell arriba fins a la independència i no tornarà a presentar-se.

Creu que Esquerra Republicana i la CUP no actuen amb la mateixa generositat?

Només constato que el partit que des del primer dia ha fet més gestos i que ha cregut més en Junts Pel Sí i a actuar conjuntament va ser CDC en el seu dia i ara el PDeCAT, però això no significa que els altres no hi pensin [en la unitat].

Es consideren maltractats?

No, però som els que hem fet més a favor de la unitat i això ha suposat renúncies a nivell de partit. En el seu dia vam trencar la històrica coalició de CiU. Després hem fet un partit independentista que alguna gent de CDC no acabava de veure clar, encara que s’hi ha sumat pràcticament tota, i ara som generosos incorporant gent de fora. No ens sentim maltractats, però constato els sacrificis que hem fet.

Si no pogués celebrar-se el referèndum, quina és la sortida?

Crec que el referèndum es farà.

Haurà de ser unilateral, perquè pactat sembla impossible.

Trobarem la manera que la gent pugui votar i que sigui moltíssima més que el 9-N. Aquests dies he estat objecte de comentaris perquè, utilitzant la paraula desastrosament, com a demòcrata vaig contemplar un escenari en el qual si sortia el no el procés derivaria cap a una altra cosa [es refereix a l’enregistrament difós en el qual se’l sent dir que si el procés acaba malament el seu partit presentaria un candidat autonomista]. Jo lluito pel amb totes les meues forces.

Es penedeix d’aquest comentari?

Del que em penedeixo és de no haver-me adonat que em gravaven.

I qui el va gravar?

Jo no. Les veus que surten en l’àudio són les que són [la tinenta d’alcalde i portaveu d’ERC i un exalcaldable d’ERC a Manresa]. No sé qui va prémer el botó, però sí els que eren al costat i han de ser els que diguin qui em va gravar.

A l’ajuntament de Manresa ha tingut conseqüències polítiques: l’alcalde del PDeCAT va cessar del Govern la portaveu d’ERC. Dóna per tancat aquest episodi?

No el dono per tancat. Vull saber qui em va gravar i espero responsabilitats polítiques, no tot s’hi val. Hi ha d’haver confiança per totes les parts que estem en el procés. Vull saber qui em va gravar i per què. No té sentit gravar una conversa privada i difondre-la per fer-me mal traient de context les meues paraules. Només he tancat el tema judicial, perquè no em trobo còmode judicialitzant la política.

I com ho sabrà sense investigació judicial?

Preguntant dia rere dia a les persones que surten a l’àudio qui el va gravar i per què.

Què opina de la possibilitat de la declaració unilateral d’independència plantejada per Junqueras si no hi ha referèndum?

Hem de cenyir-nos al que s’ha aprovat al Parlament, on els 72 diputats [independentistes] hem optat per un referèndum. Ara no correspon plantejar altres possibilitats, encara que respecto les seues opinions.

Quina estratègia preveu per fer un referèndum?

Els que dubten que es faci també dubtaven que es fes la consulta del 9-N.

No hi ha el perill que també sigui una consulta no vinculant?

El 9-N era una consulta i ara es planteja un referèndum vinculant, i el Parlament i el Govern hauran d’executar la independència si surt que . Govern i Parlament trobaran la manera de fer el referèndum.

tracking