SEGRE

SEGURETAT VIÀRIA

Dos multes al mes a vianants

La Urbana va imposar 28 sancions de 80 a 200 € el 2016 per creuar indegudament la calçada a peu || En total, es van castigar 66 infraccions de no-conductors

Una veïna creuant la rambla Ferran ahir en un punt on no hi ha cap pas zebra.

Una veïna creuant la rambla Ferran ahir en un punt on no hi ha cap pas zebra.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creuar la calçada sense fer ús dels passos zebra o sense respectar els semàfors és la infracció més habitual que cometen els vianants i que la gran majoria de vegades queda sense càstig, malgrat que augmenta el risc d’atropellaments. Tanmateix, no sempre és així, ja que la Guàrdia Urbana de Lleida va imposar més de dos multes al mes l’any passat per aquest tipus de conducta, un total de 28, segons dades facilitades per l’ajuntament.

Les multes van en funció de la infracció entre els 80 euros (per creuar la calçada per una zona no habilitada per a vianants; molestar altres vianants; baixar d’un cotxe en marxa; o esperar l’autobús a la calçada) i els 200 euros (no respectar la llum del semàfor o els senyals dels agents o per accedir a la calçada sense prendre les precaucions de seguretat necessàries). Un pare sancionat per deixar creuar els seus fills en roig va denunciar recentment que la sanció era injusta (vegeu SEGRE del 25 d’abril).

A banda d’aquestes 28, la Urbana també va imposar 38 multes més a ciutadans que no conduïen vehicles durant l’any passat, per a un total de 66. Corresponen a altres infraccions com alterar la normal convivència i la seguretat ciutadana o baixar del cotxe i obrir les portes sense garanties de seguretat (12), desobeir senyals (5), circular indegudament amb bicicletes, patins, monopatins o altres elements similars (12), obstaculitzar la via pública amb obres (3), o destorbar la circulació (2), entre d’altres.

La majoria d’aquestes sancions oscil·len igualment entre els 80 i els 200 euros, segons els casos, encara que la Paeria ofereix un descompte del cinquanta per cent per pagament immediat.

Les claus

  • 66 multes. Són les imposades el 2016 a persones que no conduïen vehicles. Inclouen, bicicletes, monopatins i altres elements.
  • Passos zebra. La normativa obliga els vianants a creuar sempre pels passos habilitats sense aturar- se, entorpir la resta d’usuaris ni pertorbar la circulació i respectant els semàfors i els agents. 
tracking