SEGRE

SANITAT SERVEIS

Denuncien que 2 residències públiques de Lleida serveixen menjar de mala qualitat

L’empresa de Salut que les gestiona admet que “hi va haver queixes raonades”, però que van quedar solucionades fa ja dos mesos || Diu que a nivell laboral aplica millors condicions que el conveni

El sindicat compta amb fotos com aquestes de peix ple d'espines, una truita més que dura i un plàstic trobat en un plat. GSS afirma que són de “fa temps”.

El sindicat compta amb fotos com aquestes de peix ple d'espines, una truita més que dura i un plàstic trobat en un plat. GSS afirma que són de “fa temps”.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sindicat CCOO va denunciar ahir que el menjar que se serveix als ancians ingressats a les dos residències públiques de Balàfia és de mala qualitat i inclou plats que no s’haurien de servir a més dependents, com un peix ple d’espines. Així mateix, afirma que les condicions laborals del personal encarregat d’atendre els més de 200 usuaris (93 de fixos a Balàfia I al carrer Olondriz Ostiz i 60 de fixos i 60 de centre de dia a la II al carrer Vic) són deficients a nivell salarial i de dotació de plantilla.

Sobre el menjar, destaca que també ha generat queixes dels mateixos residents i de familiars, cosa que aquest diari va poder corroborar. Assenyala que, malgrat que Balàfia I compta amb una gran cuina, d’un temps ençà el servei el presta una empresa externa de càtering, per la qual cosa el menjar és de línia freda.

Es prepara en una cuina, es conserva refrigerada i s’escalfa abans de servir-la. A més del peix amb espines, el sindicat va aportar ahir fotos de plàstic trobat en un plat, una taronja podrida per dins, una truita més que dura, pernil salat ennegrit i algunes racions que aparentment són molt insuficients encara que siguin per a ancians.

El gerent de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa pública que gestiona totes dos residències, Jordi Cortada, va admetre que van rebre queixes sobre el menjar que eren “absolutament raonables”. No obstant, va destacar que això va succeir “fa temps” i que des de fa uns dos mesos “el menjar ha millorat moltíssim”, per la qual cosa va assegurar que les actuals queixes de CCOO són infundades. Tallada va subratllar que el menjar de línia freda pot ser de tan bona qualitat com el que més.

En aquest sentit, va manifestar que la seua qualitat ha millorat a causa del control exercit per GSS, que va portar l’empresa contractada a millorar la formació i també a fer canvis a la plantilla. “El servei de menjar ara funciona bé”, va insistir. En canvi, CCOO ho nega.

Sobre les queixes a nivell laboral (vegeu el desglossament), Cortada va admetre que els salaris són baixos, però que vénen fixats pel conveni del sector. És més, va subratllar que “nosaltres paguem per sobre del conveni”. Sobre la dotació del personal, va dir que també està regulada per les ràtios que marca el departament de Benestar, però igualment va indicar que “estem per sobre d’aquestes”. En aquest sentit, va advocar per plantejar una millora progressiva de les condicions i va dir que no pot fer-se de cop perquè el pressupost no ho permet.

Un sector on abunden els baixos sous i la falta de personal La responsable del sector de la geriatria de CCOO de Lleida, Helena Motos, va assenyalar que aquest “és un sector precaritzat”. De mitjana, el personal, majoritàriament dones, cobra uns 780 euros al mes a jornada completa i 500 a temps parcial. “Ningú no valora el que fan els auxiliars. És un treball molt dur, ja que implica esforç físic i t’afecta emocionalment”, va indicar. A més, va dir que a les residències públiques de Balàfia “l’abús del contracte parcial i la freqüència de rotacions d’empleats és altíssim”. Va explicar que “a la nit hi ha quatre persones donant de sopar i ficant al llit 32 usuaris, per la qual cosa tenen onze minuts per a cada un”. Familiars van dir que per norma hi hauria d’haver un empleat per cada 10 usuaris i que no es compleix.

tracking