SEGRE

Protesta per la presència de l'Exèrcit a la Fira de la FP de Lleida

L'alcalde Larrosa demana ''normalitzar'' els militars a la fira i el delegat d'Ensenyament diu que cal "replantejar-ho en un futur"

Una desena d'estudiants s'han manifestat avui per la presència de l'Exèrcit a la Fira FP de Lleida

Protesta per la presència de l'Exèrcit a la Fira FP de LleidaAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de membres de la plataforma ‘Desmilitaritzem l’educació’ de Lleida han protestat per la presència de l’Exèrcit en la inauguració de la Fira de la Formació Professional. Amb una pancarta on es llegia ‘Les armes no eduquen, les armes maten’, el portaveu del col·lectiu, Jaume Añe, ha dit que els militars fan una “feina de reclutament” en aquesta Fira. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa ha considerat que cal “normalitzar” la presència de l’Exèrcit en el certamen, un fet que el delegat d’Ensenyament, Carles Vega ha dit que cal “replantejar” en futures edicions. “Amb l’Exèrcit present, no complim la moció aprovada pel Parlament que rebutja la seva participació en fires com aquesta”, ha puntualitzat Vega. La 13a edició de la Fira de Formació i Treball “F&T” compta amb 21 empreses i entitats i té 25 famílies de formació o disciplines representades.

Després del tall de cinta que les autoritats han fet per tal d’inaugurar aquesta 13a edició, la vintena de persones han interromput el recorregut per protestar per la presència de l’Exèrcit. Añé ha dit que l’Exèrcit fa una "feina de reclutament" i "legitíma" l’ús de la força i la violència. Un fet que des del punt de vista educatiu, segons Añé, "no té cap sentit". A més , ha afegit que el que cal és "transmetre un missatge de la cultura de la pau" i no pas de que les coses se solucionen "a bastonades" o amb material bèl·lic.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, per la seva banda ha dit que cal donar "normalitat" a la presència dels militars en aquesta fira, tal com ja han fet altres fires com aquesta a Barcelona i Girona. Larrosa dit que la millor manera de normalitzar és "que participin com volen participar".

Unes declaracions totalment contraposades a les del director dels serveis territorials d’Educació a Lleida, Carles Vega que ha dit que a la Fira “no es vé a fer proselitisme de cap centre”, a més ha dit que està “prohibit” que els centres que hi participin en facin. A L’Exèrcit, amb la seva presència , diu Vega, sembla que se li doni "avantatge" per poder “fer-ne”. És per aquest motiu que Vega ha dit que amb els militars presents, estan "desobeïnt" el mandat del Parlament de Catalunya que va aprovar una moció en què deia quin havia de ser el paper de l’Exèrcit a les Fires. Vega ha emplaçat als patrons de la Fira a reunir-se per “replantejar” la presència dels militars en futures edicions.

En relació a la Fira, Larrosa ha incidit també en l’alt grau de col·laboració entre l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la resta de patrons de Fira de Lleida per potenciar un certamen que "és una gran oportunitat per a la gent jove i una forma de retenir i atreure talent a la ciutat gràcies a les noves oportunitats que planteja la FP".

Vega també ha afirmat que el saló es vehicula a partir de tres idees. En primer lloc, una aposta de totes les Administracions del territori per la FP, en segon lloc, Vega ha elogiat la qualitat i quantitat de l’oferta present al saló, i ha recordat que s’hi poden trobar 25 famílies de formació i un total de 140 cicles formatius. Finalment, ha fet especial menció de l’oferta de Formació Dual, que permet una major implicació de les empreses en la FP i que l’alumnat conegui d’una forma directa el món del treball abans fins i tot d’acabar la seva formació.

tracking