SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

La Paeria tanca el 2019 amb 10,8 milions de dèficit que el tripartit atribueix al PSC

L’ajuntament de Lleida ha tancat l’exercici del 2019 amb un dèficit de 10,8 milions d’euros. Una situació que l’actual govern d’ERC, JxCat i Comú atribueix a les “despeses incontrolades i ingressos irreals” de l’anterior del PSC. L’alcalde, Miquel Pueyo, va anunciar que investigaran “si hi pot haver responsabilitats comptables”.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Lleida va tancar l’any 2019 amb un dèficit de 10.865.540,90 euros, una situació inèdita fins ara de la qual l’actual equip de govern va culpar les “despeses incontrolades i ingressos irreals” de l’anterior govern del PSC que va gestionar la Paeria fins al juny del 2019. Aquest dèficit es deu a diversos factors. D’una banda, hi ha 2,3 milions d’euros de factures pendents (reconeixement de crèdit) i un romanent de tresoreria (la diferència entre fons disponibles i ingressos pendents d’una banda, i obligacions de despeses pendents per una altra) amb un saldo negatiu de 3,5 milions.

A més, queden 2,7 milions d’autoritzacions de despeses corrents pendents d’incorporar “per una sèrie de contractes firmats durant el 2019 que salten a l’exercici del 2020”, i 2,3 milions d’euros més previstos en inversions que no s’han dut a terme i que s’havien de finançar amb la venda de solars. Per tot plegat, l’alcalde, Miquel Pueyo, va dir que analitzaran els comptes amb el secretari general de la Paeria i la Sindicatura de Comptes per veure “si hi pot haver responsabilitats comptables” de l’anterior govern.

Fins ara, la Paeria sempre havia tancat l’any en positiu i això permetia poder assumir les factures pendents. No obstant, ara aquestes despeses s’hauran d’assumir amb el pressupost ja aprovat del 2020, la qual cosa obligarà el govern a elaborar un Pla Econòmic Financer que presentarà al pròxim ple. “El resultat no és bo”, va sentenciar Pueyo, que ho va qualificar com “la constatació d’una despesa desbocada i amb una responsabilitat política obvia”. Arran d’aquest balanç, va vaticinar “un any dur, però demano paciència i confiança a la ciutadania i els proveïdors”. Va assegurar que “s’han acabat els maquillatges comptables” que va sostenir que hi havia fins ara i que “tenim la responsabilitat ètica i moral d’oferir esperança a la ciutadania”, alhora que va demanar excuses “a les empreses, entitats i famílies per les dificultats que tindrem”.

Per la seua part, la tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Pifarré (d’ERC, com Pueyo), va detallar que “les inversions en venda de solars eren totalment fictícies, ja que es preveia ingressar 6 milions d’euros amb aquestes operacions però se’n van recaptar poc més de 100.000”.

Així mateix, va dir que “el balanç del 2018 no era de superàvit com van vendre en el seu moment, ja que comptaven ingressos que encara no s’havien rebut i, si s’hagués fet bé, el romanent hauria estat de 2,7 milions d’euros negatius”. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius (JxCat), va dir que “fa anys que advertíem dels ingressos irreals” i va lamentar que “ara es constata el llegat socialista i tocarà prendre mesures, segurament doloroses”. El tinent d’alcalde d’Habitatge, Sergi Talamonte (Comú), va criticar que l’exalcalde i actual cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, “fes uns pressupostos i unes despeses irresponsables, fins i tot quan era alcalde en funcions”. Per això, Talamonte el va qualificar de “cadàver polític” i va demanar al PSC que l’aparti.

Larrosa també va recordar que l’actual govern “ha renunciat a subvencions ja concedides com la de la Diputació i no es va presentar a altres com les del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC)”.

Larrosa: “Parlen de mala gestió per amagar la seua incapacitat” El cap de l’oposició i exalcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va acusar ahir l’equip de govern de “fer creure a l’opinió pública un relat de mala gestió econòmica només per amagar la seua incapacitat”, i va argumentar que la Paeria “sempre ha estat sota control dels serveis econòmics municipals i la Sindicatura de Comptes”. Va afegir que “les execucions del pressupost del juny i el setembre són contradictòries amb les afirmacions que l’edil d’Economia”, i va afirmar que “només en despeses de personal hi ha hagut un augment de 400.000 euros amb el nou govern”.

L’alcalde, Miquel Pueyo (ERC), i els tinents d’alcalde Toni Postius (JxCat) i Sergi Talamonte (Comú), ahir a la Paeria.

L’alcalde, Miquel Pueyo (ERC), i els tinents d’alcalde Toni Postius (JxCat) i Sergi Talamonte (Comú), ahir a la Paeria.MAITE MONNÉ

tracking