SEGRE

ESNOTICIA

L'Arnau de Vilanova de Lleida detecta la primera embarassada amb coronavirus i la deriva al Vall d'Hebron

Preocupació dels experts davant l’aparició de casos greus entre dones en estat de gestació

Imatge d’un trasllat en una ambulància a l’Arnau.

Imatge d’un trasllat en una ambulància a l’Arnau.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dones embarassades contagiades amb coronavirus poden ser un col·lectiu de risc si la infecció els causa complicacions i aquestes repercuteixen en el fetus. A Lleida de moment només s’ha donat un cas. Segons van explicar fonts de l’Arnau de Vilanova, una dona positiva en Covid-19 a la setmana 22 de gestació va començar a tenir símptomes respiratoris lleus i se la va aïllar al seu domicili. “La seua situació va empitjorar i vam activar el protocol per a les embarassades greus, per la qual cosa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) la va traslladar directament al Vall d’Hebron”, l’hospital de referència a Catalunya per a les gestants contagiades que hagin de ser ingressades. Pel que sembla, la dona tindria una doble pneumònia i la falta d’oxigen sí que podria repercutir negativament en el nadó”, van explicar ginecòlegs consultats per aquest diari.

Precisament, Magda Campins, cap d’Epidemiologia i Medicina Preventiva del Vall d’Hebron, va assenyalar ahir a RAC1 que estan detectant casos greus d’embarassades amb coronavirus. “Potser ha estat un clúster, però estem preocupats per aquesta situació perquè és nova i no l’esperàvem”, va dir, ja que fins ara es pensava que el coronavirus no afectava d’una manera especialment greu les embarassades.

Experts del Vall Hebron estan “preocupats” després de la detecció de casos greus en embarassades

De fet, els ginecòlegs consultats van assenyalar que “al principi no tenen més risc que una altra persona”. Les lleidatanes embarassades ja no acudeixen a la consulta presencialment a l’Arnau de Vilanova, per evitar qualsevol risc, i se les atén a les instal·lacions de Vithas a la Llotja. Tot i així, les dones que es posen de part sí que han d’acudir a l’hospital. “El protocol diu que si alguna d’elles té símptomes a l’hora de donar a llum, el part es durà a terme a la zona de l’Arnau on hi ha els infectats per coronavirus”, van explicar, i van dir que no tenien constància que això hagués ocorregut. “El que sí que s’ha donat és el cas d’un nadó nounat a l’Arnau que va donar positiu en Covid-19 i no perquè la mare tingués la infecció, sinó que la tenia el pare”, van destacar.

Crida de cardiòlegs

D’altra banda, cardiòlegs de l’Arnau de Vilanova i d’altres hospitals mostren preocupació pel fet que hi hagi pacients que passin un infart a casa seua per por de trucar al 112 o a haver de ser ingressats i contreure el coronavirus a les instal·lacions hospitalàries. A Lleida, el 80 per cent d’afectats per un infart no acudeixen a l’Arnau. Aquesta situació provoca que acabin arribant infarts massa tard o bé amb complicacions. Per aquesta raó, insten les persones amb factors de risc cardiovascular que els controlin durant el confinament i demanen que no dubtin a acudir a l’hospital si tenen símptomes d’infart.

tracking