SEGRE

TRIBUTS INSPECCIÓ

La Paeria privatitza la persecució del frau en l'IAE i la taxa a empreses de serveis

Contractarà un servei per inspeccionar durant dos anys l'ocultació dels últims 4 exercicis || Preveu ingressar gairebé 5 milions, dels quals l'adjudicatària se n'emportaria un per la seua retribució

Vista de la seu municipal d’Hisenda a la plaça Sant Francesc.

Vista de la seu municipal d’Hisenda a la plaça Sant Francesc.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament ha tret a licitació la contractació d’un servei de suport en matèria d’inspecció tributària que a la pràctica suposa la privatització del control del frau en els impostos d’activitats econòmiques (IAE), d’aprofitaments especials i del d’instal·lacions i obres (ICIO) durant dos anys. Aquest serà el termini de vigència del contracte, i les bases del concurs preveuen que l’empresa adjudicatària obtindrà com a retribució el 15% de l’import que la Paeria ingressi com a resultat del seu treball en concepte dels quantitats no abonades i la consegüent sanció.

Les dos principals taxes sotmeses a inspecció graven empreses. D’una banda l’IAE, pel qual la Paeria ingressa uns 6 milions anuals, que s’aplica a les firmes que facturen més d’un milió a l’any.

De l’altra, la taxa d’aprofitaments especials, que grava la utilització del sòl, subsòl o del vol (espai aeri) de la via pública per part de les empreses de serveis de telefonia, electricitat, gas i aigua. En aquest cas, el consistori recapta uns 2 milions anuals. També l’ICIO, encara que el nivell de frau s’estima molt baix.

L’informe de la licitació especifica que la inspecció es farà sobre tots els exercicis no prescrits, els quatre últims, i estima que la quantitat defraudada que pot recaptar-se s’eleva a 4.836.836 euros, entre les quotes (3,883 milions) i les sancions per no haver-les pagat en el seu moment (953.676 euros).

Del total, 725.525, 42 euros serien per a l’empresa en concepte de la prestació de servei, que amb l’IVA augmenten fins als 877.885,76. Aquest és el pressupost màxim que es fixa per a la licitació.

L’informe preveu tres pròrrogues perquè l’adjudicatària completi tots els expedients que iniciï durant els dos anys del contracte, per la qual cosa l’import final s’elevaria a 1.015.735,61 euros.

També indica que “calculem uns percentatges d’ocultació d’entre un 15% i un 35% depenent dels diferents tributs”, encara que alhora assenyala que “la recaptació voluntària dels anys anteriors és del voltant del 95%”.

La fórmula utilitzada pel govern tripartit d’ERC, JxCat i el Comú és similar a la que va aplicar l’anterior govern socialista en la implantació dels radars fixos i els semàfors amb càmera, una concessió ja extingida, que va ser un dels grans cavalls de batalla del Comú quan estava a l’oposició.

En aquest cas, l’empresa es va fer càrrec de la inversió inicial i a canvi d’això i de la gestió percebia una mica més d’un 30% de les multes tramitades. Al contrari, el programa de govern de l’actual tripartit posava èmfasi a remunicipalitzar serveis privatitzats si és possible. Així, assenyala explícitament que la municipalització del servei de l’aigua “és un objectiu” i que estudiarà fer el mateix amb el de la zona blava i el de l’enllumenat.

Concurs recorregut

La resolució del concurs es dilatarà amb tota seguretat, ja que ahir mateix la Paeria va fer públic que s’ha presentat un recurs que ha remès al Tribunal de Contractes Públics.

El govern diu que és una acció temporal per falta de personal L’equip de govern, a través d’un portaveu, va argumentar la contractació d’una empresa externa afirmant que “el personal de la inspecció tributària és el que és i no podem ampliar plantilla, ja que ens ho impedeix la taxa de reposició del personal de les administracions públiques”. Va destacar que l’objectiu és “una inspecció específica i temporal de tres tributs per regularitzar determinades situacions detectades que, pel seu volum de feina, no es pot fer amb personal propi”. Tot seguit, va precisar que una vegada acabada aquesta tasca en el termini de dos anys, les dades aflorades “s’inclouran en el padró i se’n farà el seguiment amb personal propi”. Pel que fa a l’estimació del frau en entre el 15% i el 35%, quan la recaptació voluntària dels impostos municipals és de l’el 95%, va indicar que és el que han detectat inspeccions similars en altres municipis.

tracking