SEGRE

ESNOTICIA

Vergés anuncia que Lleida podria passar a la fase 3 en tan sols una setmana

Obté les millors dades des del 17 de març, sense cap mort des de dilluns

Els lleidatans van aprofitar ahir de forma multitudinària els carrers habilitats per a vianants a la capital.

Els lleidatans van aprofitar ahir de forma multitudinària els carrers habilitats per a vianants a la capital.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dia en què es compleixen tres mesos de la primera mort per coronavirus a Catalunya, el Govern anuncia que Lleida i Barcelona podrien passar a la fase 3 en tan sols una setmana, sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti. L'objectiu és que tot el territori hagi superat la desescalada el 22 de juny i s'entri a la nova normalitat.

La situació epidemiològica pel coronavirus a Lleida i la resta de Catalunya està controlada. Així, la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar ahir que “és possible” que el pla i l’àrea metropolitana de Barcelona, que entren demà a la fase 2, arribin a la tercera fase en tan sols una setmana. L’objectiu del Govern és que el dia 22 de juny s’hagi finalitzat el període de desescalada a Catalunya, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma, per la qual cosa serà possible circular per tot el territori sense cap prohibició. De fet, aquesta mesura també l’estudien Madrid i bona part de Castella i Lleó. Després que Salut prorrogués una setmana més la fase 1 a la regió sanitària de Lleida al produir-se diversos brots, els nous contagis durant aquesta setmana s’han mantingut estables –una vintena al dia–, així com els ingressos hospitalaris, factors positius que motivarien Salut per demanar la fase 3 per al pla el 15 de juny. “Dependrà de com evolucioni l’epidèmia ”, va afirmar Vergés, que va afegir que no hi ha res decidit. Així, respecte a les hospitalitzacions, ahir hi havia 24 persones ingressades al pla, de les quals cinc encara estaven a l’UCI. Aquestes xifres són les més baixes des del passat 17 de març, quan hi havia tretze ingressos, tres dels quals a l’UCI. Precisament, va ser aquell dia quan va morir la primera persona a Lleida.

En relació amb el balanç de Salut corresponent a divendres, es van registrar 22 casos més a la província, 19 al pla i tres al Pirineu, per la qual cosa el total s’eleva als 3.075 infectats. A més, des de dilluns passat no ha perdut la vida ningú per coronavirus i la xifra de defuncions es manté en les 236 persones. Al contrari, Salut ha comptabilitzat deu altes més, per la qual cosa 1.213 persones s’han curat després d’haver estat hospitalitzades.

La província registra 22 nous casos, dinou al pla i tres al Pirineu, i s’han donat deu altes

Respecte a la situació a la regió de l’Alt Pirineu i Aran, que demà entra a la fase 3, s’han registrat 10 casos en tota la setmana i només hi ha una persona ingressada a l’hospital de la Cerdanya. A més, no mor ningú des del 18 d’abril. Així mateix, ahir es van complir tres mesos de la primera víctima pel SARS-CoV-2 a Catalunya. Va ser una dona de 87 anys amb patologies prèvies que va morir el 6 de març a l’hospital Can Ruti de Badalona.

D’altra banda, el departament de Salut situa un repunt de contagis a l’octubre, segons un informe elaborat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El pic màxim arribaria durant les últimes setmanes d’aquest any i les primeres del vinent. Això sí, preveu que aquesta segona onada tindria la meitat d’intensitat del virus que l’actual.

Salut anunciarà en els propers dies una paga per als sanitaris La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que presentarà la setmana que ve la xifra de la compensació econòmica per als sanitaris que han lluitat contra el Covid-19. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Vergés va dir que hi ha acord per valorar “l’esforç capital” que han realitzat els sanitaris, però no ha volgut posar xifres a la paga extraordinària que es prepara. “Penso que era absolutament necessari poder fer-ho: enviar un missatge clau de valor de l’esforç que s’ha fet i tota la societat ho vol”, va dir Vergés. La consellera va assenyalar que la feina dels sanitaris “ha canviat de dalt a baix” i que ha estat i continuarà sent “duríssima”, també en la nova normalitat.

tracking