SEGRE

SERVEIS HABITATGE

La Paeria regularitzarà el subministrament d'aigua a okupes que acreditin risc d'exclusió

Negocia un conveni amb Aigües de Lleida que preveu la instal·lació de comptadors socials provisionals || Als blocs amb comptador únic hi haurà mesures perquè la comunitat no n'assumeixi el cost

Imatge d’arxiu de l’armari de comptadors d’un bloc en el qual els de dos pisos han estat retirats.

Imatge d’arxiu de l’armari de comptadors d’un bloc en el qual els de dos pisos han estat retirats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament té previst regularitzar ben aviat el subministrament d’aigua a les famílies que viuen en pisos okupats, sempre que un informe dels serveis socials acrediti que es troben en situació de vulnerabilitat d’acord amb la llei de pobresa energètica 24/2015.

El tinent d’alcalde responsable de l’àmbit d’habitatge, Sergi Talamonte, va indicar que en les converses iniciades amb Aigües de Lleida de cara a la firma d’un conveni per abordar aquesta situació preveuen dos tipus d’actuacions, una d’encarada als pisos de blocs amb comptador comunitari (un per a tots els pisos) i una altra per als blocs en els quals hi ha comptador individual per a cada habitatge. En el primer cas, la idea és que el consum proporcional dels pisos on hi ha okupes es descompti de la factura comunitària, a fi que no siguin la resta de veïns els que s’hagin de fer càrrec de tot el cost.

La mesura està inclosa en el pacte de govern firmat per ERC, JxCat i el Comú per a aquest mandat

Pel que fa als comptadors individuals, la solució passaria per la instal·lació d’un “comptador social”, que tindria caràcter provisional fins que el propietari de l’habitatge en recuperés l’ús efectiu.

Talamonte va precisar que els ajuts per sufragar la despesa d’aigua d’aquestes famílies estarien en funció dels paràmetres de consum que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

D’altra banda, va assenyalar que la proposta de conveni que la Paeria ha presentat a Aigües de Lleida es basa en els acords que estan vigents en altres ciutats, com Barcelona i altres municipis de la seua àrea metropolitana. En aquest sentit, es va mostrar confiat a poder tancar un acord amb la concessionària del servei d’aigua en un o dos mesos.

Aquesta actuació suposa portar a la pràctica un dels punts del pacte de govern municipal firmat per ERC, JxCat i el Comú en l’inici d’aquest mandat. En concret, preveu que en els casos d’ocupació irregular d’habitatges l’ajuntament estudiarà si han estat motivats per “raons de necessitat”.

Indica que si s’acredita que és així, i també amb la condició que els okupes haguessin intentat accedir anteriorment a un pis social per via legal, “la Paeria es compromet a instal·lar comptadors temporals socials que garanteixin l’accés als subministraments –amb caràcter provisional i mentre no es resolgui la situació d’exclusió residencial de forma definitiva– i també la seguretat jurídica a les empreses”.

Responsables d’Aigües de Lleida es van limitar a manifestar a aquest diari que han remès la proposta de conveni presentada per la Paeria als seus serveis jurídics i els de l’àrea de clients perquè en determinin la viabilitat, per la qual cosa van eludir pronunciar-s’hi.

Talamonte va agrair a l’empresa la bona voluntat mostrada en una reunió celebrada aquesta setmana.

Les connexions il·legals a la canonada d’entrada són habituals Talamonte i fonts de l’empresa concessionària van indicar que és habitual que els okupes facin connexions il·legals amb la canonada d’aigua del bloc als edificis amb comptadors individuals, si el del seu pis ha estat retirat per impagament o perquè el propietari va donar-lo de baixa. Aquesta pràctica també es porta a terme amb el subministrament elèctric, ja que és habitual que els okupes punxin el cable que proveeix l’edifici. Hi ha hagut casos d’empalmaments il·legals amb la xarxa d’enllumenat públic.

tracking