SEGRE

ECONOMIA ORDENANCES FISCALS

La Paeria de Lleida fa marxa enrere en la taxa per a gats però manté la de vint euros per a gossos

Castro diu que només el 5% de famílies pagarà la quota de 230 € en les escoles bressol i que el 80% tindrà una bonificació mínima del 50% || El govern veu “més justes” les ordenances fiscals per al 2021

Els tinents d’alcalde Castro, Pifarré, Talamonte i Campos.

Els tinents d’alcalde Castro, Pifarré, Talamonte i Campos.PAERIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El govern de la Paeria va fer ahir marxa enrere en la intenció de crear la taxa anual per censar gats inclosa en la seua proposta d’ordenances fiscals presentada a l’oposició. Sí que manté la prevista per a gossos, una pujada general de les taxes de l’1,05% i un augment de la quota per alumne de les escoles bressol aplicant alhora vuit tipus de bonificacions. El tinent d’alcalde Sergi Talamonte no va explicar els motius de la retirada de la taxa per a gats, que era de 10 euros a l’any. En canvi, va justificar la de 20 euros anuals per gos i 40 per un de potencialment perillós afirmant que “permetrà aplicar unes polítiques que no es feien fins ara”, com campanyes de conscienciació, un sistema de detecció de l’ADN dels excrements que no s’han recollit a la via pública o actualitzar i millorar el cens i les instal·lacions de la gossera, entre d’altres. Va afegir que hi haurà bonificacions per a diferents casos. Sobre la pujada del cost de la llicència per tenir un gos perillós, que passa de 5,90 a 50 euros, va dir que és per “conscienciar sobre la responsabilitat que suposa tenir un animal d’aquest tipus”.

Respecte a les escoles bressol, la tinenta d’alcalde d’Educació, Sandra Castro, va dir que 8 de cada 10 famílies tindran almenys un 50% de descompte en la quota mensual, que passa dels 91,30 euros als 230. Castro va defensar que el nou sistema és “més just i equitatiu i permet acollir-se a les rebaixes sense informes previs”. Va subratllar que les bonificacions poden arribar a cobrir el 90% del cost per alumne i que “només un 5% de les famílies pagarà la quota íntegrament”.

Per la seua part, la tinenta d’alcalde d’Economia, Montse Pifarré, va assenyalar que “bàsicament hem retocat les ordenances a millor” i que “s’incrementen un 1,05% les taxes i impostos de forma general, que és la mitjana de la inflació a Lleida i Catalunya, tal com s’ha fet altres anys”.

Recàrrec del 50% de l’IBI a bancs i empreses a partir de dos pisos buits

Una altra de les novetats del projecte d’ordenances fiscals del 2021 afecta l’Impost sobre Béns i Immobles (IBI). La Paeria preveu que les persones jurídiques, com els bancs o fons d’inversió, paguin un recàrrec del 50 per cent si tenen dos o més habitatges buits. Fins ara, aquesta mesura només s’aplicava a partir de tenir tres pisos deshabitats. Respecte a les persones físiques, no hi ha canvis, per la qual cosa l’increment del 50 per cent només s’aplicarà si tenen tres habitatges buits. Les ordenances també contemplen una bonificació del 90 per cent de l’IBI a les persones jurídiques que hagin cedit habitatges per al lloguer social, que s’haurà de certificar amb el corresponent contracte i estar al corrent de pagament de les quotes de la comunitat.

“La ciutadania no hauria de pagar la vigilància d’actes d’entitats”

La t inent d’alcalde d’Economia, Montse Pifarré, va detallar que el projecte d’ordenances del 2021 contempla que les entitats o col·lectius que organitzin carreres o activitats la inscripció de les quals sigui de pagament hauran de pagar una tarifa per la vigilància a la Guàrdia Urbana. “Hi ha entitats que en treuen lucre i demanen a la Paeria que assumeixi el cost de la vigilància, que en principi no hauria de pagar tota la ciutadania”, va dir Pifarré. El cost de vigilància és de 35,40 € per agent i hora i hi haurà exempcions per a “les entitats sense ànim de lucre i ONG que promouen accions socials o benèfiques”. Zona blava Pifarré va dir que al final no hi ha cap augment de la tarifa de la zona blava, però sí en les fixades per evitar multes per infraccions. En el cas de sobrepassar el temps pagat, passarà de costar 5 a 6 euros, i per no haver pagat tiquet, de 15 euros a 18. 

tracking