SEGRE

Rafa Gimena

Pressions a periodistes i Llibertat de Premsa

President de la Demarcació de Lleida Del Col·legi de Periodistes de Catalunya

carta

cartacarta

Creat:

Actualitzat:

SR. DIRECTOR:

En les darreres setmanes, com a president de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya, he estat coneixedor d'algunes queixes de companys periodistes, cap denúncia formal, que s'han sentit pressionats per diferents polítics locals de diversos signes.

Regidors o tècnics que conviden en privat, a parlar o deixar de parlar d'alguns temes; alcaldes que recriminen de manera directa i frontal la tasca dels informadors d'emissores locals o municipals del poble,...

Sempre ha existit un estira-i-arronsa entre periodistes i sectors polítics o econòmics. No obstant això, si se superen els límits o el professional que se sent pressionat no té la capacitat, el suport editorial o l'habilitat de gestionar-ho emocionalment, aquestes recriminacions es fan especialment asfixiants en comunitats petites com les locals.

Polítics i professionals ens veiem les cares cada dia, i si no hi ha relacions personals fruit dels anys de veïnatge, com a mínim hi ha una cordialitat protocol·lària en les conferències de premsa, actes públics o contactes professionals.

Si bé la cordialitat no és obligatòria -pertany més a l'àmbit de l'educació- el protocol o les formes són fonamentals perquè cadascú estigui al seu lloc. Vaig sentir una vegada una periodista que explicava que sempre tractava els entrevistats de vostè per evitar confiances que trenquessin la distància que la professionalitat demana. En aquest àmbit de les formes, crec que la recriminació en privat a un periodista és especialment inacceptable, si trenca les formes i envaeix l'autonomia professional; en definitiva, la Llibertat de Premsa.

Si la recriminació o queixa sobre una publicació o informació periodística és legítima, per què no és pública? Tothom, també els polítics, té dret a la Llibertat d'Expressió per queixar-se, desmentir o defensar-se legítimament de qualsevol informació o mala praxi. Però fent-ho en privat, no s'expressa, només intenta influir en el quefer periodístic.

Des del Col·legi de Periodistes de Catalunya creiem en la Llibertat de Premsa i la veiem totalment compatible amb la Llibertat d'Expressió de tothom. Els professionals que es vegin amenaçats poden acudir a la Comissió de Defensa Professional del Col·legi. Els ciutadans que es considerin ofesos o ressentits per una informació o periodista, poden denunciar el cas davant el Consell de la Informació de Catalunya.

De tot això i molt més en parlarem al proper Simposi de Llibertat de Premsa els dies 4 i 5 de maig amb la Universitat de Lleida, i la col·laboració de la Paeria i la Diputació de Lleida. Mentrestant, que tots sapiguem estar al nostre lloc i puguem treballar tranquils amb rigor i professionalitat.

tracking