SEGRE
Una Lleida social i de progrés

Una Lleida social i de progrés

Creat:

Actualitzat:

Lleida tanca un 2016 on la gestió del govern municipal ha seguit dos línies mestres. En primer lloc, s’ha centrat a aplicar les polítiques profundament socials que el context econòmic encara fa necessàries i, en segon, ha mantingut totes aquelles accions que tenen per objectiu assolir el progrés de la ciutat en tots els seus àmbits, des de l’educatiu a la promoció econòmica i l’ocupació, passant per la cultura, la solidaritat, el patrimoni, l’urbanisme, els serveis públics i la participació i cohesió ciutadana.

Aquests objectius serien impossibles d’aconseguir amb una administració bloquejada políticament. Per aquest motiu, crec que un dels grans assoliments del 2016 i del mandat actual és la capacitat per consensuar i assolir acords per fer avançar la ciutat i els seus serveis públics. Com a exemple, el govern del PSC va aprovar el pressupost del 2016 amb Ciutadans (C’s) i ERC i les ordenances fiscals amb C’s i la CUP. El pressupost del 2017 ha tingut el suport de C’s i el PP i les ordenances, de CiU, C’s i el PP.

Són temps de dificultats econòmiques per a les famílies i empreses, i els ajuntaments hi donem resposta. La Paeria, com la majoria dels ens locals, ha actuat amb decisió per oferir solucions a les persones afectades per pobresa energètica o problemes d’habitatge i lloguer. Per atendre els casos més extrems, el govern municipal i el Consorci d’Atenció per a Persones sense Llar tiren endavant el projecte d’un nou centre d’atenció a l’antiga residència del Pare Coll. La campanya de temporers d’aquest estiu ha funcionat molt bé gràcies al treball dels serveis socials municipals i de la Fundació Jericó i, per primera vegada en molts anys, no s’ha generat cap campament. El mateix podem dir del Pla Iglú d’hivern. Això ens anima a continuar treballant per les persones més necessitades i a fer-ho amb la valuosa xarxa d’entitats i de voluntariat del tercer sector amb què compta Lleida.

El 2016 ha estat un any intens de projectes per a la ciutat i s’han posat les bases d’iniciatives que es materialitzaran el 2017, una de les més importants és el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. D’altra banda, Balàfia tindrà el segon bosc urbà de Lleida després del que enguany s’ha inaugurat a Cappont i, a continuació, arribarà el de Mariola-Gardeny. La recuperació del Call Jueu que viu la recta final i l’obertura del Parador de Turisme a l’antic Convent del Roser són la punta de llança dels projectes amb què continua la recuperació del Centre Històric que, al 2017, viurà noves iniciatives de desenvolupament econòmic. Així mateix, avança el projecte comercial de Vallrufea, que ja té definida la urbanització dels seus espais lliures que, entre altres aportacions, generarà un nou parc públic a la vora del Segre. També va endavant el de Torre Salses que, a més del parc de mitjanes superfícies i de nous habitatges, comportarà l’ampliació del vial que connecta Bordeta amb Magraners.

La mateixa evolució urbana indispensable per al progrés de la ciutat la defensem per a l’àmbit educatiu i cultural. El 2016 ha estat de consolidació de les escoles municipals artístiques, de totes les cites culturals que impulsa la Paeria i dels seus equipaments, La Llotja, Auditori Enric Granados i Teatre de l’Escorxador, que estrenen programació i gestió conjunta. La continuació de l’Any Granados així com l’Any Màrius Torres i l’Any Museu Morera projectaran fites i figures de la cultura lleidatana en un exercici on començaran les obres del Museu d’Art de Lleida a la rambla de Ferran (seu definitiva del Museu Morera), s’obrirà el Museu de la Ciència i el Clima, continuaran les millores en tot l’àmbit de la Seu Vella i començaran els primers rodatges cinematogràfics fruit de l’activitat del Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, que té la seu al Magical Centre de Gardeny, al Parc Científic i Tecnològic. El Parc, juntament amb els programes de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), és un dels motors de les polítiques d’ocupació de la Paeria, font d’oportunitats per als joves i un equipament que creixerà, amb la futura instal·lació de l’Associació d’Empreses de Tecnologies de la Informació de Lleida.

Tots aquests projectes, la garantia de funcionament dels serveis públics i de tots els programes d’atenció social deriven directament del pressupost municipal que hem aprovat definitivament amb el suport de PSC, C’s i PP. L’equip de govern, amb plena voluntat de consens amb els grups polítics, seguim treballant per respondre a les necessitats de la ciutadania i facilitar al màxim el desenvolupament i el progrés de Lleida.

Una Lleida social i de progrés

Una Lleida social i de progrés

tracking