SEGRE

CARTA DE L?ALCALDE

Persones que cuiden persones

Paer en cap

Persones que cuiden persones

Persones que cuiden persones

Creat:

Actualitzat:

Des de fa deu anys, l’Ajuntament de Lleida ofereix un programa de suport a les cuidadores i als cuidadors no professionals, és a dir, a les persones que tenen un familiar dependent a càrrec seu i que assumeixen la seva atenció permanent amb la màxima cura i tot l’afecte.

La Paeria els proporciona formació, acompanyament i un espai de trobada per compartir experiències i alliberar sentiments.

En l’article de la setmana passada, vaig remarcar el profund perfil social de les polítiques de l’Ajuntament de Lleida aquests darrers anys. El fet de tornar a ser el municipi català que destina més pressupost a accions de protecció i promoció social reflecteix aquesta voluntat del govern municipal; una línia que, en la pràctica, té infinitat de ramificacions i es concreta en programes i serveis que volen influir en la millora del dia a dia de persones amb necessitats diferents i, algunes, molt específiques com les dels cuidadors.

A més de donar-los noves eines i tècniques per atendre els seus familiars de la millor manera possible, el benestar i la protecció dels mateixos cuidadors és l’altre focus important d’aquest servei municipal que també els ofereix grups d’ajuda mútua, moments de descans per alliberar-los temporalment i un terapeuta ocupacional al domicili.

Aquest divendres, hem fet la cloenda d’un nou curs de formació per a cuidadores i cuidadors i hem lliurat els diplomes a les prop de quaranta persones que hi han participat. Des del 2007, quan es va posar en marxa, el curs l’han realitzat un total de sis-centes persones. La majoria dels usuaris són dones d’entre quaranta-un i seixanta anys, sobretot filles i esposes, que tenen a càrrec seu persones amb dependència moderada o alta.

Amb aquesta cloenda i altres actes que s’han organitzat, l’Ajuntament de Lleida també vol reconèixer públicament i posar en relleu la labor que duen a terme les cuidadores i cuidadors.

Per la funció que assumeixen, han de fer renúncies i afrontar una dedicació continuada, amb esforços físics i psicològics importants que els poden afectar i trencar les seves pròpies xarxes de relació. Tot i això, moltes vegades predomina un sentiment de gratificació per poder dedicar-se a les persones estimades.

El programa de la Paeria insisteix en la protecció i en el benestar emocional de les cuidadores i cuidadors. Com sempre, la cultura i l’expressió artística sempre és un element positiu i de creixement personal. Enguany, l’Aula Municipal de Teatre ha estat, també, una part activa d’aquest servei, ja que s’ha ofert un taller de creativitat que ha generat un muntatge interpretat pels mateixos cuidadors i en què, d’acord amb el títol, mostren les seves “mil maneres d’afrontar un nou dia”.

Les persones que cuiden persones són un actiu intangible de la ciutat que, sovint, pot quedar amagat però al qual hem de concedir la màxima importància.

tracking