SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Dimecres vinent, vostè, sense sortir de Lleida, podrà prendre una pinta de cervesa en un pub anglès. No és pas que puguem fer un viatge en l’espai sense sortir de casa, no. La botiga de discos i cerveseria Grans Records, a partir de les 20.30, es convertirà en un d’aquells pubs anglesos de nom sonor: The White Lion, The old sea chest, The Bombardier o The Frog&Rosbiff. Així, per bé que a dins li manqui encara un punt d’ornamentació, l’aire britànic el posaran els clients i, per bé que cap d’aquests, segur, no dugui kilt ni bombí. Aprofito per dir que el pub Capi ens feu d’amfitrió el mes passat.

Es tracta de trobar-se en un lloc on tothom parla anglès, començant pel barman, en un context informal, sense un professor nadiu que dirigeixi la conversa al voltant d’una taula de l’acadèmia d’idiomes. Arreu, quan estudies una llengua estrangera, et recomanen que la practiquis, que la facis servir en contextos diferents, a fi d’aprendre’n el vocabulari i els usos. No és fàcil fer-ho fora de l’acadèmia o de l’Escola Oficial d’Idiomes, tret que viatgis a l’estranger, és clar: al país on parlen la llengua que tu vols aprendre. Neil, que és un anglès que viu entre nosaltres des de fa molts anys, és l’autor de la idea.

Se li va acudir en recordar que, fa uns anys, un dels seus alumnes dels grups de conversa el va convidar a acompanyar-lo a fer un bocí del camí de Sant Jaume, amb el compromís exprés que l’única llengua que utilitzarien seria l’anglesa. No es tractaria, doncs, d’una classe peripatètica, però sense exercicis de gramàtica, sinó d’una llarga conversa informal tot caminant. La trobada itinerant anglo-lleidatana té un nom: “SpeakEasy”, que prové del que tenien per als entesos els bars clandestins –il·legals, és clar– on els americans anaven a prendre begudes espirituoses durant els anys de la Llei Seca. Sembla ser que el nom venia del fet que els propietaris acostumaven a demanar als seus clients que parlessin fluix “speak easy”, per si de cas la policia rondava prop. “We’ll loosen your tongue” (alliberarem la teva llengua) és el mot d’ordre de l’SpeakEasy lleidatà. Un escaient joc de paraules, atès que del que es tracta és de beure i xerrar en anglès. No pateixin, poden venir sense por: Rajoy no pensa treure el cap.

tracking