SEGRE

COL·LABORACIÓ

El nou curs escolar comença amb normalitat?

Secretari Territorial Sindicat Professors de secundària (ASPEPC-SPS)

El nou curs escolar comença amb normalitat?

El nou curs escolar comença amb normalitat?

Creat:

Actualitzat:

Si tenim en compte que Freud va necessitar agafar com a base “allò anormal” per poder definir el que és “normal”, ens adonarem de com de difícil és acotar aquest concepte. En la societat actual, la conducta que és acceptada té la qualitat de ser vista com a “normal”. Segons això, des de la perspectiva del col·lectiu docent, podríem considerar “normal” el fet que el departament d’ensenyament continuï enrocat en una política de retallades, ja que el professorat ho accepta, perdó... ho suporta amb impotència i resignació. El cert és que els recursos humans i materials dels centres minven any rere any, les condicions laborals del professorat empitjoren i això, evidentment, afecta l’alumnat. Malgrat es digui que ja no es fan més retallades, el cert és que algunes s’accentuen, fent-les perdurar en el temps més enllà del període pel qual havien estat programades, ja que moltes havien d’acabar aquest darrer curs, com el no-cobrament del juliol del professorat substitut; i altres s’han recuperat, com l’eliminació de nou de la reducció de 2 hores lectives del professorat major de 55 anys.

La “normalitat” de l’ensenyament al nostre país ve marcada també per un nomenament de substituts que, si bé s’ha avançat un parell de dies respecte a cursos anteriors, continuem pensant que s’hauria de fer amb data d’1 de setembre; per unes plantilles a mínims que, si ho sumem a unes ràtios massa elevades, dificulten la possibilitat de partir grups, crear grups flexibles o tractar la diversitat com cal, només per citar alguns exemples.

És normal que, malgrat que el Parlament de Catalunya va aprovar una moció per paralitzar el Pla pilot de substitucions, així com el retorn a les condicions d’horari lectiu anteriors a les retallades, el govern declini abordar aquest tema fins que la situació econòmica ho permeti? Potser caldria recordar-los que reduir el nombre d’hores complementàries no té cap impacte sobre l’economia! És normal que encara no sapiguem amb certesa què passarà finalment amb la revàlida i la LOMCE, o com anirà la implantació de la nova llei de Formació Professional?

El Diccionari de la Llengua Catalana defineix normal com “d’acord amb una norma establerta, que no se’n desvia”. Doncs bé, particularment, jo hi veig massa desviacions.

tracking