SEGRE
Guerra pel  talent

Guerra pel talent

Creat:

Actualitzat:

D

iu Iñaki Saltor,

a

ssessor de carrera professional d’una de les escoles de negocis més prestigioses: “La guerra pel talent ha tornat, però les seves regles han canviat.” Segons la meva opinió, les regles del mercat laboral de Lleida també estan canviant i ho fan en la mateixa direcció que els ecosistemes empresarials més avançats.

Aposta per incorporar talent de la competència. Mentre que fa dos anys, les empreses locals amb prou feines feien algun pas per atreure talent de la competència, a l’avantsala d’aquest 2017 són moltes les organitzacions que ens anticipen la seva intenció de fer un esforç per atreure els millors en sintonia amb el que ocorre en altres demarcacions. Hi ha professionals que han crescut més que les seves empreses i altres que es troben amb barreres familiars que els poden limitar la seva promoció.Talent de Lleida. A Lleida –afortunadament–, no hi ha personal qualificat aturat. Un dels principals nínxols per fitxar bons professionals està a les files de l’èxode de desenes de directius i comandaments intermedis, que via AVE o amb cotxe abandonen diàriament Lleida per unir-se a la força laboral de Barcelona. Entre ells, hi ha excel·lents professionals que són una immillorable oportunitat per a les empreses que vulguin reforçar els quadres directius amb empleats acostumats a treballar en els organigrames de diferents sectors i amb alts coneixements, tant específics com genèrics.Indicadors d’èxit a l’hora de contractar. Si seguim la línia del que fan les principals empreses de selecció en els entorns empresarials més avançats, veurem que busquen aspirants amb potencial. Investigadors com Egon Zenhder assenyalen: motivació, curiositat, perspicàcia, compromís i determinació com els principals factors capaços de predir l’èxit professional. Altres com Paul Tough fixen el seu focus en l’escrupolositat.

Les empreses de Lleida posen al capdavant de l’esmentat set d’habilitats l’escrupolositat, valor molt apreciat especialment en el camp de l’empresa familiar. L’escrupolositat és una característica pròpia de persones que tant en la seva vida particular com empresarial són autoexigents i rigoroses, capaces d’alinear-se fàcilment amb els objectius de l’empresa que els contracta, conciliant la seva escrupolositat amb els plans de treball i el necessari grau de flexibilitat que requereix plantejar alternatives als problemes. El psicòleg Brent Roberts diu que les persones escrupoloses tenen sempre un pla i que, quan fracassen, tenen una altra alternativa per assumir aquest fracàs.“Déu no juga als daus” (Albert Einstein). En un entorn social i empresarial d’incertesa permanent, més pròxim a les lleis de la física quàntica que a la que ens dibuixava la teoria de la relativitat, la selecció i elecció de professionals per part de les empreses compta avui amb potents eines que ens permeten que l’elecció dels millors sigui predictible, no agitada ni basada en la primera impressió que ens produeix al veure un aspirant.

Així doncs, si volem que els professionals a incorporar a les files de les nostres organitzacions responguin a les competències que com a empresaris hem definit, és important que utilitzem les eines existents al mercat laboral: qüestionaris de personalitat, avaluació del nivell motivacional, orientació a l’assoliment, resistència davant de l’estrès, grau d’escrupolositat, etc. Instruments que ens ajudaran a alinear les necessitats de les nostres empreses amb les habilitats i competències dels aspirants.

tracking