SEGRE
Pares apallissats

Pares apallissats

Creat:

Actualitzat:

“Honraràs el teu pare i la teua mare” és un precepte bíblic avui en franca decadència. Les alarmes es disparen davant del nombre de nens i adolescents que han començat a aixecar la mà contra els seus progenitors, preferentment cap a la mare. Una fiscal de menors del Tribunal Suprem ha manifestat novament que “quan els pares denuncien és perquè han arribat a una situació límit. Se senten doblement avergonyits per haver de demanar que s’actuï penalment contra els seus fills, ja que aquesta denúncia els sembla la constatació del seu fracàs”. El fenomen recull una curiosa tendència, l’augment de noies que peguen a les seues mares i de noies que peguen a altres noies. Aquest tipus de delicte abans aclaparadorament masculí, avui apareix executat alhora amb igualtat entre nois i noies.

Radiografia del nou fenomen Els maltractadors adolescents reprodueixen el model masclista, malgrat que molts d’ells estudien en col·legis mixtos. La seua edat és a la forquilla dels 14 a 18 anys i fora d’aquests episodis violents contra els seus pares acostumen a passar per joves normals i poc conflictius. El maltractament als pares és transversal a totes les estructures socials encara que l’increment s’intensificarà en les classes mitjanes. Es constata estadísticament que l’absència de la figura paterna apareix sovint en l’origen del conflicte. Avui, nens i adolescents que abans s’escapaven de la llar opten per quedar-se a casa i tiranitzar els seus pares.

Personalitats explosives d’efectes retardats Els especialistes constaten com, a causa que “el model autoritari de família no ha estat substituït per un model alternatiu veritablement educatiu, molts pares no saben què fer amb els seus fills més enllà de transmetre’ls els afectes”. La desaparició de la figura paterna, bé per separació o al tractar-se d’una família monoparental, o simplement perquè els pares s’inhibeixen a l’estar molt ocupats a la feina, sol apuntar-se com l’origen d’aquesta nova violència.

Consell legal Si us trobeu davant de l’agressió d’un fill adolescent, no oculteu aquesta circumstància a la justícia, ja que amb això no soluciona res, tret d’assegurar que l’agressió es repeteixi. La justícia de menors va sempre orientada a redreçar les seues conductes indesitjades i en gran manera resulta eficaç per rectificar rumbs erràtics en els adolescents.

tracking