SEGRE

COL·LABORACIÓ

Viure en un entorn lliure de soroll és un dret

Degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida

Viure en un entorn lliure de soroll és un dret

Viure en un entorn lliure de soroll és un dretSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Estrès urbà, trastorns en la qualitat del son, interferències en l’aprenentatge a les escoles. Aquestes són algunes de les conseqüències que la contaminació acústica causa sobre les persones de manera acumulativa. L’impacte del soroll en l’audició, la salut i la qualitat de vida ha estat demostrat per un gran nombre d’estudis científics i mèdics, sent una forma de contaminació en principi menys evident que d’altres, com pot ser la de l’aire o l’aigua, però que pot arribar a tenir efectes greus com la disminució permanent i irreversible de l’agudesa auditiva, provocant acúfens (brunzits o xiulets constants al cap sense que hi hagi un so real), a més de dificultar la comunicació oral. No parlem d’un problema menor, ja que es calcula que al voltant del 20% de la població en sent al llarg de la seva vida, i prop del 5% els senten de manera diària.

Per crear consciència sobre la importància d’evitar o disminuir els nivells creixents de soroll present, especialment a les ciutats, el 1995 es va establir un dia especial de commemoració. La proposta, feta des de la Lliga pel Deficient Auditiu de Nova York, va consensuar el 26 d’abril com a data de celebració a nivell internacional d’aquest problema. I és que és freqüent que els nivells acústics en ambients laborals, esportius o d’oci siguin molt alts.

El soroll està integrat en la nostra vida diària de manera que sovint no apreciem que realment és un problema. Enginyers Lleida és conscient d’aquest tipus de contaminació i, ja des del 2004, presta el servei de mesurament del soroll per al control de la contaminació acústica que realitza l’Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de garantir el dret dels ciutadans a gaudir d’un entorn lliure de soroll. El servei, gratuït per l’afectat, es realitza sempre a través d’una petició prèvia de la Paeria que el sol·licita arran d’una queixa o problemàtica concreta.

Davant la petició, Enginyers Lleida posa a disposició un servei de mesurament acústic realitzat per tècnics especialitzats amb equips de mesures específics, homologats i calibrats, que garanteixen la imparcialitat, evitant així qualsevol possible conflicte d’interessos. En aquest sentit, des de l’entrada en funcionament d’aquest servei, històricament l’òrgan col·legial ha realitzat gairebé quatre-centres actuacions, la majoria relacionades amb activitats recreatives, comercials i d’oci en horari nocturn. En l’actualitat Enginyers Lleida posa a disposició de la Paeria els equips de mesura adients i tres tècnics competents, els quals garanteixen el servei 365 dies l’any i les 24 hores del dia, en funció de la molèstia a avaluar.

També s’han efectuat mesuraments acústics a instal·lacions com aires condicionats, sortides de fums o cambres frigorífiques, entre d’altres. Els resultats del mesurament acústic es plasmen en un informe tècnic que inclou un pronunciament sobre el compliment de la normativa vigent en matèria de contaminació acústica. Amb l’informe a la mà, l’Ajuntament de Lleida inicia el procediment per requerir al causant del soroll l’aplicació de mesures correctores per tal de reduir el nivell sonor. En alguns casos es pot, fins i tot, adoptar mesures cautelars de paralització de la font sonora i/o la imposició de sancions econòmiques.

Conscienciats que viure sense soroll és un dret, per una banda l’Ajuntament de Lleida està revisant el mapa de capacitat acústica de la ciutat, el qual permetrà elaborar el mapa estratègic de soroll i finalment establir un pla d’acció per la reducció de la contaminació acústica d’aquelles zones on sí superen els nivells de qualitat acústica recomanats.

D’altra banda des del col·legi volem conscienciar sobre aquest problema la societat, per la qual cosa Enginyers Lleida ha organitzat diferents actes ahir dimecres, 26 d’abril, a la plaça Sant Joan. Uns esdeveniments que volen involucrar, molt especialment, el sector de l’ensenyament, les institucions i la societat civil en general. Per aquest motiu, s’ha organitzat un concurs destinat als centres educatius perquè prenguin consciència del soroll. També, els estudiants del Cicle de Grau Mitjà de Vídeo, Discjòquei i So de d’Institut Caparrella, han pogut participar en l’acte central del dia internacional de conscienciació sobre el soroll.

Un acte celebrat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i que ha consistit en la col·locació de dos sonòmetres que mesuren constantment l’entorn acústic, amb música i sense, i també el soroll que provoca la simple presència de la gent. Tot un seguit d’actuacions per prendre consciència que vivim amb soroll i que cal, entre tots, posar les mesures per aconseguir un entorn lliure d’aquest tipus de contaminació.

tracking