SEGRE
Internet criminal

Internet criminalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un eminent comandament policial va iniciar la seua conferència sobre La delinqüència a la xarxa dient “amb internet poden cometre’s tots els delictes del Codi Penal a excepció de la violació”. No li faltava raó al bon policia, segons estem comprovant, episodis recents com els de la Balena Blava o l’atac cibernètic massiu a nivell mundial dels ordinadors donen compte de la magnitud del problema.

El repte criminal de la Balena Blava dura un total de cinquanta dies i inclou proves concretes d’autolesions en braços o visions de pel·lícules de terror durant hores per desembocar en el suïcidi, tot això amb un llenguatge seductor dirigit a joves i adolescents. La primera de les detencions per aquest delicte d’inducció al suïcidi s’aconsegueix gràcies a la denúncia d’un participant que abandona el macabre joc.

Xantatge i por a la xarxa

El gran boom de les ciberrelacions afectives i sexuals on line fa renàixer diàriament impensables delinqüents. Al nostre país en tenim un important catàleg, en el qual destaca un estudiant d’informàtica, Jorge M. C., de 23 anys, ja condemnat i el sobrenom del qual era “ciberassetjador”, capaç d’assetjar cruelment més de 250 nenes de quinze anys. El seu modus operandi consistia a aconseguir l’amistat de jovenetes d’entre 12 i 17 anys obtenint-ne la tramesa de fotos d’explícit contingut sexual, utilitzant fins i tot un perfil de dona per aconseguir-les. A partir de l’obtenció de les fotos ja poden imaginar-se el que succeïa, ja que només a Catalunya s’utilitzen, diàriament, aproximadament 1 milió de xats.

La xarxa, paradís de les estafes

Tota classe d’estafes i enganys van saltar aviat a la xarxa animats per la fàcil impunitat amb què s’obtenien beneficis. El més conegut és el denominat “de la pesca” o fishing. La víctima rep un fals correu del seu banc demanant-li de nou, per motius de seguretat i millora en el manteniment del servei, dades personals per omplir un formulari. Si l’ingenu pica, les seues dades serviran per deixar buit qualsevol dels seus comptes bancaris. Una altra famosa estafa és l’anomenat “simpa”, per fer comandes aparentment solvents que, una vegada enviades, mai es pagaran.

Consell legal

Si vostè és víctima d’un delicte a la xarxa, prengui bona nota de la direcció telemàtica www.fraud.org, on podrà obtenir àmplia i segura informació tant per a la seua denúncia, com per a la posterior protecció dels seus interessos.

tracking