SEGRE
Drets del passatger d’avió

Drets del passatger d’avióSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els últims ponts festius han posat a l’ordre del dia el desconeixement general que hi ha pel que fa als drets que té el passatger d’avió, molt sovint no respectat per les companyies aèries. Sap vostè quan té dret a una indemnització per les deficiències o simplement té dret només a la devolució de l’import del bitllet?

Vols nacionals i internacionals

Tenen els mateixos drets el passatger d’un vol nacional que el d’un d’internacional? Substancialment sí, en especial en els supòsits més usuals, que són la suspensió, retard o cancel·lació definitiva del vol. Si la causa de tot això té el seu origen en un supòsit de força major o raons meteorològiques que afecten la seguretat del vol, la companyia quedarà alliberada de tota responsabilitat i tornarà l’import del bitllet.

En vols internacionals, el transportista és responsable pel retard en el transport aeri de viatgers i mercaderies; tanmateix, queda exempt de tal responsabilitat si demostra que va prendre les mesures necessàries per evitar el mal.

Els supòsits d’‘overbooking’

Cada vegada resulta més freqüent en èpoques vacacionals aquest molest fenomen. Quines són les obligacions de la companyia aèria en tals supòsits? La Directiva Europea imposa obligacions immediates indemnitzatòries a les companyies quan es denegui l’embarcament per overbooking.

El seu import és de 150 euros per a vols de distància no superior a 3.500 quilòmetres, i 300 euros per a vols de distància superior.

A més de les indemnitzacions citades, es pagaran als viatgers les despeses corresponents a una trucada o missatge de telefax a punt de destinació i el menjar i beguda suficient en funció del temps perdut o fins i tot l’allotjament en un hotel en el cas que el viatger hagi de pernoctar una o diverses nits fora del seu domicili.

Consell legal

El viatge no és més que un contracte de transport que en cas d’incompliment el viatger pot reclamar utilitzant els fulls de reclamació, dels quals obligatòriament han de disposar totes les companyies, o bé utilitzant una carta reclamatòria que pugui constatar-se fefaentment.

Els fulls de reclamació han d’estar en els taulells d’informació i en els de compra de bitllets. La reclamació té els requisits d’haver de ser concisa i clara i ha d’exposar clarament fets concrets.

Si la companyia no respon en un temps raonable, li queda sempre expedida la reclamació davant dels tribunals.

tracking