SEGRE

COL·LABORACIÓ

Pla Extraordinari de Reforç Municipal

President de la Diputació de Lleida

Pla Extraordinari de Reforç Municipal

Pla Extraordinari de Reforç MunicipalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Lleida està materialitzant una de les accions més importants que s’havia autoimposat per al present mandat: afavorir les inversions en el món local i, al mateix temps, impulsar l’economia productiva i comercial del territori. El Pla de Reforç Municipal aprovat en l’últim ple del mes de maig es fonamenta en aquestes premisses i posarà en circulació 20 M€ perquè els ajuntaments puguin executar noves inversions locals.

Aquesta mesura no ha estat casual, sinó buscada des del minut zero, ja que, en la conjuntura socioeconòmica actual, la política econòmica i de gestió de la Diputació de Lleida s’ha caracteritzat per l’aplicació de criteris de racionalització i austeritat en la governança, la qual cosa ha incidit de ple en la contenció de la despesa corrent i la disminució de l’endeutament a mínims històrics. La Diputació de Lleida va reduir l’endeutament del 109% de l’any 2010 al 37% del 2016, una rebaixa històrica que permet obtenir crèdit i mantenir, alhora, l’endeutament per sota del 50% (quan la llei permet arribar a un 75%).

Aquesta substancial rebaixa del deute, doncs, garanteix a la corporació no només mantenir les inversions en el territori i el finançament d’activitats i serveis essencials, sinó també dirigir més recursos cap als municipis, ja que, davant de la precària situació econòmica de les administracions locals i l’infrafinançament endèmic, era necessària una nova injecció de recursos. Per això, amb aquest pla de concurrència pública, els consistoris disposaran per fer actuacions d’inversió els anys 2017 i 2018 d’un mínim de 65.000 euros, els més petits, i fins a 300.000, els més grans, en funció d’una distribució lineal per municipi, corregida pel cens de població, la superfície municipal i el nombre de nuclis agregats. I, també, una dotació de 500.000 euros a l’Ajuntament de Lleida, en tant que capital del territori, mentre que les entitats municipals descentralitzades rebran la quantitat de 540.000 euros, distribuïts a raó de 10.000 euros per entitat.

La creació d’aquest Pla de Reforç Municipal per injectar més recursos en el món local porta implícit el ferm compromís de la Diputació envers els petits i mitjans municipis, i en contra del nou repartiment competencial imposat per les polítiques d’eliminació de serveis als ciutadans i de macroconcentració de poder a les administracions supramunicipals impulsades des del Govern espanyol a través de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL), que complica encara més les coses i posa a la corda fluixa la viabilitat de molts petits municipis, amb directrius clarament lesives per als interessos dels consistoris i els ciutadans d’aquests pobles.

Suposar que l’única manera de resoldre els problemes de finançament és eliminant capes de govern sense atendre i entendre que l’arquitectura local que tenim no és casual, sinó que respon a profundes arrels i realitats econòmiques, culturals i socials, no deixa de ser una anàlisi tan simplista com ineficaç.

En una circumscripció com la de Lleida, la més territorialment extensa però menys densament poblada de Catalunya, la implementació d’un pla d’aquestes característiques per continuar prestant serveis de qualitat als ciutadans i oferir-los-en de nous o sobrevinguts reflecteix clarament la nostra manera d’entendre el municipalisme, el valor que donem a la col·laboració institucional i el convenciment que els ajuntaments continuen sent per al país la millor base de l’arquitectura futura.

Pla Extraordinari de Reforç Municipal

Pla Extraordinari de Reforç MunicipalSEGRE

tracking